Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traži se moratorij

Ćirilica i srpski u Vukovaru, ali ne i na Ovčari, Trpinjskoj cesti, bolnici

'11.07.2012., Vukovar - Vukovarski Vodotoranj, visok 50 m i obujma 2200 prostornih metara vode, izgradjen je potkraj sezdesetih godina u tadasnjem gradskom perivoju i izletistu Najpar-basci, na ulazu
'Marko Lukunic/PIXSELL'
15.01.2013.
u 11:02

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara - žele spriječiti dvojezičnost i organiziraju veliki prosvjed koji bi se trebao održati 2. veljače

Poštovanje ustavnog Zakona o pravima nacionalnih manjina, prema kojem se i u Vukovar uvodi dvojezičnost, odnosno ćirilica i srpski jezik u službenu upotrebu, podiglo je veliku buru.

\"Kriv\" popis stanovništva

Osnovan je tako Stožer za obranu hrvatskog Vukovara koji čine braniteljske i druge udruge s područja grada, a cilj mu je \"spriječiti uvođenje ćirilice i srpskog jezika\". Šef tog stožera je Tomislav Josić, inače savjetnik ministra branitelja Predraga Matića Freda. Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina koji je donesen 2002., a dopunjen 2010. godine, potpuno je jasan: na područjima lokalne samouprave gdje pripadnici neke nacionalne manjine čine najmanje trećinu stanovništva, jezik i pismo kojim se služe pripadnici te manjine ravnopravan je u službenoj uporabi s hrvatskim jezikom. Zakon kaže i sljedeće: Za određivanje broja pripadnika nacionalne manjine mjerodavni su službeni rezultati popisa stanovništva. A prema posljednjem popisu, u Vukovaru živi 34,87 posto Srba. Jedino što ustavni zakon nije izričito definirao jest rok u kojemu se zakon mora provesti na terenu.

– Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina provest ćemo u primjerenom roku. Državne institucije, od trenutka kada su objavljeni rezultati popisa stanovništva, rade na pripremama za provođenje zakona i uputama koje ćemo poslati nadležnima u svim takvim gradovima i općinama. U uputama ćemo razriješiti sve dvojbe i sve nejasnoće koje bi se eventualno mogle pojaviti u samoj provedbi na terenu – rekao nam je ministar Arsen Bauk.

Ministarstvo uprave zaduženo je za kontrolu provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo (SDP) kaže da mu je već naporno odgovarati na ista pitanja.

– Pa naravno da ću se držati zakona i na terenu provesti odluke koje proizlaze iz Ustavnog zakona. Želim samo da provedba tog zakona u Vukovaru prođe u miru i toleranciji. To je posebno važno jer se napokon počelo investirati u Vukovar i zbog investitora je jako važno da mir ne bude narušen – rekao je Sabo. Kaže da još uvijek ne zna kada će se točno zakon na terenu provesti jer, kako tvrdi, od Vlade još čeka pisane dokumente s provedbenim uputama. Međutim, vukovarski gradonačelnik ipak bi želio da se u Vukovaru zbog, kako kaže, specifičnih razloga dopusti i par iznimki.

– Moj će prijedlog biti da se ćirilično pismo ipak ne koristi na nekoliko lokacija u Vukovaru. Primjerice na Ovčari, na Trpinjskoj cesti i u objektima vukovarske bolnice gdje je spomen-soba – rekao je vukovarski gradonačelnik Željko Sabo.

– Ne borimo se protiv Srba, nego protiv zakona koji je donesen u Hrvatskoj i koji ne vodi računa o interesima Vukovara i Vukovaraca – rekao je Josić.

Stožer organizira prosvjed koji bi se trebao održati u Vukovaru 2. veljače, a pozvane su braniteljske udruge, branitelji, građani, navijačke skupine i svi drugi koji razmišljaju kao i oni – rekao je Josić.

Ništa po zakonu

Traže i moratorij od 50 godina na uvođenje ćirilice. Na pitanje je li njihova inicijativa u suprotnosti sa zakonom, budući da žele spriječiti jednu od odredbi ustavnog zakona, Josić kaže da se u RH u zadnjih 20 godina ništa nije napravilo po zakonu, a da se sada inzistira na provođenju zakona.

– U Vukovaru još nisu stvoreni uvjeti za uvođenje dvojezičnosti i samo se odvraća pozornost s većih problema. Tražimo od institucija da odgode primjenu zakona o pravima nacionalnih manjina koji propisuje tu mogućnost – rekao je potpredsjednik HDZ-a Božo Galić.

Komentara 81

MI
milkamatos9
11:51 15.01.2013.

Melinda! Ako ta manjina koja zivi u Hrvatskoj, smatra Hrvatsku za svoju Domovinu,onda im netrema cirilica niti srbski jezik,nego zvanicno pismo LATINICA,koje je priznato u HR. Jer ta tako zvana manjina koja se naziva srbima u HR,i nisu srbi,nego Hrvatskii Pravoslavci. Dali moze tko rec,posto su Hrvati pretezno Katolici,a to su i Bavarci,pa mi kazite,da nisu slucajno,Hrvati Bavarci ili obrnuto, Bavarci Hrvati? Mili BOZE cuda velikoga,

CH
chaos
13:27 15.01.2013.

Kakvih ovdje sve stvorova ima. Uvođenje dovjezičnosti ne znaći da hrvatski i latinica prestaju biti standard u državi i ne to ne znači da će se očekivati od nekoga da zna ili ući čirilicu, makar kako sam i naveo primjerom kad su novci u pitanju ljudima nije teško učiti druge jezike i pisma, čujem da neki i kineski uče! ;)

TO
Toni50
11:40 15.01.2013.

Kada se ljudima lijepo objasni kao je dolje u Vuko ..... onda se vidi da su ipak samo 2-3 neposlušnika protu zakona RH. da se Srbe obavjesti na čirilici da ne zapitkuju svakoga pismenoga hrvata gdje je što je ii kuda da ide da ne zaluta !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije