Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
polaznici

Cimpletima i zdjelicama lončarsku tradiciju spašavaju od zaborava

loncari01 (1)
Foto: Ljiljana Risek
1/5
29.11.2010.
u 12:58

Budući da je riječ o praktičnom umijeću kojemu prijeti propadanje, a od kojeg su nekad živjele generacije obitelji, program novčano podupiru Ministarstvo kulture i Grad Ivanec

Zdjelice, lončići, vrčići, cimpleti i drugi predmeti od gline prošlog vikenda kao čudom su rasli i izranjali na lončarskom kolu, pod vještima rukama prve generacije polaznika programa obnove tradicijskog jerovečkog i bedenskog lončarstva.

Riječ je o programu koji je pokrenulo ivanečko Pučko otvoreno učilište Đuro Arnold, a kako je njegov glavni cilj obnova tradicijskog lončarstva, od kojeg su nekad živjele generacije obitelji na području Jerovca, Bedenca i susjednog Dubravca, program su financijski podržali Ministarstvo kulture i Grad Ivanec. Poznato je, naime, da je, zbog kvalitetne gline, ovdašnja lončarija bila vrlo cijenjena, pa su majstori lončari svoje proizvode prodavali ili ih naturalno razmjenjivali po cijeloj sjevernoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj i tako generacijama prehranjivali obitelji.

- Zahvaljujući novčanoj potpori, Učilište je nabavilo lončarsko kolo i peć za pečenje keramičkih proizvoda, što je stajalo 24.000 kuna. U program smo uključili prvu grupu polaznika. Golemu pomoć u tome pružio nam je i Ivan Kuča, vlasnik Lončarskog obrta Mecena iz Jerovca, koji nam je ustupio prostore i sa svojim sinom pružio polaznicama svu moguću pomoć – kazao je ravnatelj Učilišta Mario Kramar.

O tome koliku su im pomoć pružili članovi obitelji Kuča svjedoči i podatak da su polaznicama na raspolaganje za vježbu stavili jedno vlastito kolo, dok su još jedno posudili od klenovničke osnovne škole.

- Time su omogući polaznicama da svaka od njih na kolu doista i odradi 70 sati. Naučile su sve o pripremi gline, obradi, centriranju, oblikovanju i, naravno, o retuširanju, pečenju, glaziranju i oslikavanju lončarije – tvrdi Kramar.

S obzirom na dobivenu pomoć, za sve polaznike tečaj je bio besplatan, a sve ono što su naučili pokazali su na završnom praktičnom polaganju ispita u lončarskoj radionici. Zadovoljstvo stečenim znanjem svojih polaznica nije skrivao ni mentor Ivan Kuča, to više što njihovi počeci rada na lončarskom kolu baš i nisu bili slavni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije