Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
etika u politici

Čim dužnosnika optuži DORH, mora odstupiti!

Etika u politici
Foto: Pixsell
1/2
08.04.2014.
u 09:00

Slučajevi Sabo i Lovrić Merzel ponukali su Partnerstvo hrvatskog centra u kojem su Nacionalni forum, HSLS, PGS i Lista za Rijeku da održe tribinu, zaključak koje je da lokalni dužnosnik koji se nađe pod istragom koju pokreće DORH odlukom Ministarstva uprave može biti suspendiran.

Samo o političkoj savjesti SDP-a te Željka Sabe i Marine Lovrić Merzel, kao i HDZ-a ili HNS-a te Ivice Kirina i Andre Vlahušića ovisi hoće li oni biti suspendirani s političkih funkcija i odstupiti s mjesta gradonačelnika i županice. Iz slučaja Čačić znamo da naši zakoni nisu prepreka da na mjestu ministra bude i osuđenik, a iz slučaja Ivana Drmića (HDSSB) da zastupnik može biti i osoba osuđena za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda ako nije osuđen na kaznu veću od šest mjeseci zatvora, a on je uvjetno osuđen. Profesori iz slučaja Index bili su suspendirani za suđenja, a i optuženi suci ne mogu suditi. Policajci i državni službenici stegovno odgovaraju, pa i ostaju bez posla, puno prije pravomoćne presude.

Presumpcija krivnje

Slučajevi Sabo i Lovrić Merzel ponukali su Partnerstvo hrvatskog centra u kojem su Nacionalni forum, HSLS, PGS i Lista za Rijeku da održe tribinu, zaključak koje je da lokalni dužnosnik koji se nađe pod istragom koju pokreće DORH odlukom Ministarstva uprave može biti suspendiran.

– Država ne smije biti zatočenikom ničijeg osobnog osjećaja za moral i odgovornost – rekao je Nikica Gabrić, dok je Žarko Puhovski dodao da za političke dužnosnike treba vrijediti presumpcija krivnje.

Nezavisni saborski zastupnik (izabran u kvoti SDP-a) Josip Kregar kaže nam kako je trenutačno zakonsko rješenje po kojemu županu mandat prestaje tek nakon pravomoćne presude na bezuvjetnu zatvorsku kaznu – falično.

– Ne može se čekati pravomoćna presuda jer sud ima svoju proceduru i rokove, a to u praksi znači da je postupak do pravomoćne presude često dulji i od samog mandata župana – kaže Kregar. Ali smatra kako bi na Ustavnom sudu, zbog načela presumpcije nevinosti, vrlo teško prošla izmjena zakona koja bi predviđala rješenje prema kojemu bi mandat župana prestao nakon što DORH podigne optužnicu.

Srednje rješenje

– Iako se slažem da župan nakon toga više nema legitimitet, njegov mandat ipak ne smije biti samo zato automatski ukinut – tumači Kregar, a kao prihvatljivo rješenje predlaže da župana u županijskoj Skupštini može opozvati kvalificirana većina zastupnika. Drži da je potrebno donijeti i Etički kodeks u politici te oformiti Etičko povjerenstvo u Saboru bez stranačkih ljudi. Zastupnik Josip Salapić kaže kako je HDSSB spreman za raspravu o tom pitanju.

– Nije dobro da se nekoga odmah “vješa”, ali niti da se župana štiti do kraja mandata načelom presumpcije nevinosti. Treba pronaći srednje rješenje jer prije svakih izbora DORH-u se šalju stotine anonimnih prijava na koje mora reagirati. Župan bi trebao odstupiti kad završi u istražnom zatvoru, a mandat se može i suspendirati – kaže Salapić. Složio se da se, iako su vojska i policija specifične službe, može postaviti i pitanje njihove neravnopravnosti. SDP-ov član saborskog Odbora za zakonodavstvo Peđa Grbin nudi elegantno rješenje, francuski model “nepisanog zakona” od 1992. – Praksa je da svaki dužnosnik francuske vlade protiv koga se podigne optužnica odmah podnese ostavku pa bismo i mi mogli uvesti nepisano pravilo da dužnosnik da ostavku kad Državno odvjetništvo podigne optužnicu – tumači Grbin.

>> Sabo i Lovrić Merzel podnijeli ostavke na funkcije u SDP-u

Komentara 6

KA
kafka
10:00 08.04.2014.

"Čim dužnosnika optuži DORH, mora odstupiti!" . . . . . . . Da, ali što ako je politički i interesno tempirana, što je moguće jer vidimo da DORHom upravlja politika? Kako kazniti DORH i rehabilirati nevino optuženu osobu? TkoTko provjerava rad DORHa? I odgovore na ta pitanja treba ugraditi u zakonsku regulativu.

BA
Black Angels
10:08 08.04.2014.

sve je to ok,,,,ali,.,,,sta je sa ministrima koji su uhvaceni u muljazama i pljackama zatajama poreza,,,,i daleko vise sto mi jos uvijek neznamo ali sada ce drugarica mirela otvoriti pricu pa ce jos puno imena doci na red iz sdp-a jer ona nije sama u tome,,,,jer zakon ne vrijedi za ministre ili samo malene ribice zrtvuju

KA
kafka
11:12 08.04.2014.

Način vladanja u Hrvatskoj: . . . . . . . Stvaraju se interesne grupe moći (većinom partijske, ali ne nužno grupe su i međupartijske itd.) unutar kojih poslušnik dobiva poziciju i beneficije, a i diplomu kako bi zauzeo utjecajnuu društvenu poziciju s koje onda vraća usluge onima koji su mu pomogli doći na poziciju moći. . . . . . Na položajima izvlače državni novac, urušavaju stabilnost države narušavanjem morala i zakonitosti. I nikom nište jer interesna skupina doseže do samog vrha. To je teror nad sustavom kojim u svom 'paralelnom zapovjednom lancu' upravljaju teroristi. Njihov cilj nije uništavanje sustava nego dovođenje i održavanje sustava na njima profitabilan nivo. A taj proces je proces upropaštavanja sustava kao željenog demokratskog, uređenog, pravičnog i transparentnog. ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije