Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U sindikatu tvrde:

'Cilj izmjena Zakona o radu je ostvarenje ciljeva gramzivih poslodavaca'

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
30.03.2020.
u 14:57

Nezavisni sindikat Socijalna pravda smatra da bi novi zakon predstavljao presliku zakona donesenih početkom devedesetih godina prošlog stoljeća

Nezavisni sindikat Socijalna pravda uputio je Vladi RH i Ministarstvu rada i mirovinskog sustava otvoreno pismo u kojem navode kako su razočarani, povrijeđeni, ali ne i iznenađeni viješću da je Vlada RH popustila pritiscima poslodavaca i da priprema lex specijalis zakon, kojim bi se privremeno, za vrijeme epidemije bolesti COVID-19, uredila određena prava i obveze iz radnih odnosa na drugačiji način.

Tvrde kako je riječ o zakonu kojim bi se poslodavcima tijekom trajanja epidemije omogućilo ukidanje određenih prava radnika uređenih Zakonom o radu, kolektivnim ugovorima, pravilnicima i ugovorima o radu te njihovo uređenje na štetu radnika, a što uključuje gotovo neograničenu mogućnost jednostranog mijenjanja ugovorene plaće, materijalnih prava, radnog vremena, rada na izdvojenom mjestu te naknade plaće zbog prekida rada.

– Stava smo da se postojeća prava i obveze radnika i poslodavaca mogu, ako je nužno, mijenjati jedino u tripartitnom i bipartitnom socijalnom dijalogu i dogovoru o izmjenama ili vremenski ograničenom mirovanju pojedinih prava i obveza utvrđenih važećim propisima i aktima, a nikako lex specialis zakonom kojim bi se ta prava i obveze jednostrano narušila na nerazmjernu ekonomsku i socijalnu štetu radnika i u korist poslodavca – navodi se u pismu.

U sindikatu smatraju da bi novi zakon predstavljao presliku zakona donesenih početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, kojima je provedena pretvorba društvenog u državno vlasništvo kao priprema pretvorbe društvenog u privatno vlasništvo na način da je odabranim podobnicima omogućeno stjecanje prvog milijuna bez ulaganja i jedne kune vlastitog kapitala. Posljedice provedbe tih zakona su, ističu, trajna i nepopravljiva šteta, značajno veća od štete koja je posljedica ratne agresije i ratnih razaranja.

– Stvarna namjera, svrha i cilj donošenja najavljenog lex specijalis zakona je iskoristiti sadašnje stanje životne i gospodarske ugroze koronavirusom za novi lov u mutnom, odnosno ostvarenje ciljeva dijela gramzivih poslodavaca i stjecanje nekih novih prvih milijuna ili nekih dodatnih milijuna sada i odmah, neovisno o posljedicama po društvenu zajednicu i sve ostale građane. a dugoročno i po njih same, što je u ekonomskoj znanosti poznato kao predatorski kapitalizam – navodi se u priopćenju koje potpisuje Darko Maras, predsjednik Nezavisnog sindikata Socijalna pravda.

VIDEO Premijer Andrej Plenković o gospodarskim mjerama

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
18:30 30.03.2020.

Kada sam pred neki dan izrekao svoje mišljenje o donošenju diskriminacijskog zakona koji štiti i bogati poslodavce komentar mi je uredno izbrisan.I dalje smatram da je najavljeni zakon štetan za radništvo i vodi u sve veće raslojavanje kako materijalno takoo i socijalno.Ovo što je najavljeno vodi u samovolju pojedinaca uzpodršku politike.

MK
mkzr
18:57 30.03.2020.

Ja sam mali privrednik nijedan radnik kod mene nije dobio otkaz dok ima za mene ima i za radnika svi moraju tako razmišljati i poštivati svoje radnike.Nažalost vlada i veliki gospodarstvenici će zaštititi svoju lovu i glasače za skorašnje izbore a ne malog radnika i malog gospodarstvenika.Njima je u cilju da mali propadnu pa da na sceni ostanu samo veliki koji rade kaj im je volja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije