Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prekršili embargo

Čileanskim generalima tri godine zbog prodaje oružja Hrvatskoj

'oruzje'
''
20.01.2012.
u 19:11

Generali Skinner i Bustos privatnim su avionom u Budimpeštu 1991. godine poslali 36 sanduka oružja i streljiva

Čileanski vrhovni sud osudio je dvojicu umirovljenih čileanskih generala zbog ilegalne prodaje oružja Hrvatskoj za vrijeme Domovinskog rata, čime se kršio embargo UN-a, prenosi AP. Osim Hectora Leteliera Skinnera i Vicentea Rodrigueza Bustosa, koji su dobili po tri godine zatvora, osuđeno je još osam ljudi, koji će svoje kazne odslužiti kod kuće.

Kako piše DU, Čile je privatnim avionom krajem 1991. godine u Budimpeštu poslao 36 sanduka oružja i streljiva, koji su prokrijumčareni kao humanitarna pomoć, a sve su otkrili UN-ovi službenici. Slučaj je povezan s nikad razjašnjenim ubojstvom pukovnika Gerarda Hubera, visokog dužnosnika u logističkom odjelu čileanske vojske, koji je doznao za protuzakonite radnje i o njima obavijestio tadašnjeg vrhovnog zapovjednika Augusta Pinocheta. Huber je umro prije svjedočenja, početkom 1992. godine. Isprva se smatralo da je riječ o samoubojstvu, no kasnije je otkriveno kako mu je netko pucao u glavu prije no što je bačen s mosta.

Huberov šef, general Carlos Krumm, oslobođen je u slučaju prodaje oružja. Krumm je pred sudom rekao kako je Pinochet osobno odobravao ilegalnu prodaju oružja.

Komentara 35

TO
Toni50
19:35 20.01.2012.

Čileanskim generalima tri godine zbog prodaje oružja Hrvatskoj, dok je Hrvatska svoga generala Zagorca za isti zločin ( kroz drago kamenje !) osudila na 7 godina ...

Avatar commentator
commentator
19:56 20.01.2012.

Da i? Šta službena hrvacka kaže na to? Ništa? Onda je bilo okej, važno da ste nam pomogli dobiti prostor nad kojim ćemo vladat, a sada - hastalavista bejbe. I bajdevej, ako se ta prodaja tretira k\'o \"ilegalna\" onda je i rat kojeg je u to doba vodila hrvacka (makar i obrambeni) bio \"ilegalan.\" To ne tvrdim nego zaključujem po tonu ovog članka.

OB
-obrisani-
16:10 21.01.2012.

Na zahtijev \"Majcice Amerike\".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije