Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON 38 GODINA

Čileanski komunisti traže ekshumaciju nobelovca P. Nerude

Pablo Neruda
VLM
06.12.2011.
u 18:03

Iako obdukcijski nalazi govore da je Pablo Neruda preminuo od raka prostate, njegov bivši vozač Manuel Araya tvrdi da je legendarnom pjesniku ubrizgana injekcija poslije koje je doživio srčani napad

Čileanska komunistička partija zatražila je ekshumaciju posmrtnih ostataka pjesnika i političara Pabla Nerude jer smatraju da je njihov bivši član i nobelovac otrovan.

Iako obdukcijski nalazi govore da je Pablo Neruda preminuo od raka prostate, njegov bivši vozač Manuel Araya tvrdi da je legendarnom pjesniku ubrizgana injekcija poslije koje je doživio srčani napad. Prema njegovim riječima, nobelovac je samo nekoliko sati prije smrti hodao i normalno razgovarao, prenosi BBC.

Neruda koji je 1971. godine ovjenčan Nobelovom nagradom za književnost, preminuo je u rujnu 1973. godine u Santiagu, samo dvanaest dana nakon vojnog udara kojim je Augusto Pinochet preuzeo vlast. Eduardo Contreras, odvjetnik partije koja je zatražila iskapanje posmrtnih ostataka, izjavio je kako postoje dvojbe u pogledu načina smrti slavnog književnika te da izvori iz bolnice u kojoj je Neruda preminuo potvrđuju svjedočenje njegova osobnog vozača. Odvjetnik vjeruje da je 69-godišnji Neruda tada primio smrtonosnu injekciju.

Hoće li se ekshumacija izvršiti odlučit će sudac Mario Carroza koji je u svibnju ove godine odobrio ekshumaciju bivšega čileanskog predsjednika Salvadora Allendea za kojeg je na koncu utvrđeno da je pao od vlastite, a ne od ruke agenata Pinochetova režima.

Fundacija koja nosi ime proslavljenog nobelovca i koja brine o njegovoj ostavštini smatra kako ne postoje drugi dokazi osim onih koji upućuju na činjenicu da je bivši član komunističke partije i ambasador u Parizu preminuo od raka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije