Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sljede još dvije!

Ciklona jača od Xavera udarit će Irsku i Veliku Britaniju u utorak

oluja Xaver
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
22.12.2013.
u 19:51

Čak tri ciklone pogodit će područje Irske i Velike Britanije u sljedećih osam dana

Posljednjih mjesec dana izražena ciklonalna aktivnost na sjevernom Atlantiku prijeti europskom kopnu koje zahvaćaju jake ciklone. Tako je i najjača od njih, ciklona koju su Nijemci nazvali Xaver, 5. i 6. prosinca “protutnjala” od Velike Britanije, preko Beneluksa, sjeverne Njemačke, Skandinavije, baltičkih zemalja sve do Rusije, podsjeća Crometeo.

Xaver je odnio ljudske živote te načinio golemu materijalnu štetu, a ponegdje je zabilježena najjača ciklonalna plima zadnjih 60 godina. S druge stane, južna je dio istočne Europe pod utjecajem stabilne i jake anticiklone koja se već tjednim obnavlja na sličnom mjestu, donoseći stabilno, te u većini predjela natprosječno toplo vrijeme.

U novom tjednu čak dvije iznimno jake ciklone pogodit će dio zapadne i sjeverne Europe. U utorak ćemo ponovno slušati o nevremenu u Irskoj i dijelovima Velike Britanije, a ciklona će donijeti orkanske udare vjetra, vrlo velike valove i plimu, a ponegdje će biti i obilnih oborina. No ovaj ciklonalni centar neće ići prema centru Europe već će u srijedu preko Škotske skrenuti prema sjeveroistoku. Frontalnu sustav ove ciklone potaknut će upravo na Božić i dan poslije stvaranje sekundarnog ciklonalnog centra nad sjevernom Italijom i sjevernim Jadranom što će u našim krajevima donijeti prvo obilniju kišu nakon poduže stanke.

Kako prva ciklona bude slabjela i odmicala na sjever u petak će Irsku i Veliku Britaniju pogoditi nova snažna ciklona. Kod ove ciklone tlak zraka u središtu mogao bi iznositi “samo” 940hPa. Slično kao i prethodna, niti ova neće imati putanju prema europskom kopnu, već će otići prema sjeveru. Treća i znatno slabija ciklona, ovo će područje pogoditi ponovo za osam dana.

Ovako izraženo zapadno visinsko strujanje sve do kraja godine podržavat će u cijeloj Europi toplije vrijeme od prosjeka za dio godine. Zbog toga do kraja godine nigdje neće biti (prave) zime.

>>Oluja Xaver zahvatila Europu, četvero nestalih!

Komentara 2

Avatar morski covik 1
morski covik 1
10:06 23.12.2013.

957 Hp-a... mali moj... bit ce to dobra nevera....

Avatar Kristijan Krkač
Kristijan Krkač
07:37 23.12.2013.

Nek malo boduli rego osete kaj je pošteno nevreme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije