Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVRIJEME

Ciklon Vatroslav počeo slabjeti, snijeg još stvara kaos u prometu

bus
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/8
Autori: , , ij/VLM, afc/VLM, , bm, nb
10.03.2010.
u 19:20

Mećava, obilan snijeg, orkanska bura, prekinut promet, odsječeni otoci...

Kao što se i najavljivalo, oluja Vatroslav koja je danas okovala hrvatsku snježnim mećavama i orkanskim burama bit će kratka vijeka. Nevrijeme će sutra ujutro oslabjeti. U unutrašnjosti se još početkom dana očekuje slab snijeg, a na Jadranu kiša. U četvrtak poslijepodne vrijeme u cijeloj Hrvatskoj trebalo bi se proljepšati.
No, to zasad još ne znači mnogo građanima Hrvatske, pogotovu onima koji su u prometu. HAK i dalje moli vozače da ne kreću na put ako ne moraju.

>>Snježni nanosi zaustavili promet nadomak Osijeka

>>Snježni nanosi od 3 metra zatrpali ulaz u Varaždin iz pravca Slovenije

Državni  hidrometeorološki zavoda najavljuje da će sredinom dana u kopnenim područjima snijeg prestati padati, a do kraja dana će na sjevernom Jadranu doći i do djelomičnog razvedravanja. Temperatura zraka ne bi trebala previše rasti te se očekuje od -5 do 0 Celzijevih stupnjeva u kopnenom dijelu zemlje, na sjevernom Jadranu između 0 i 5 stupnjeva, a na južnom između 6 i 11.

Europska mreža meteoroloških službi (http://www.meteoalarm.eu) večeras je poslije 21 sat na portalu Meteoalarm maknula najviši stupanj upozorenja (crveno) za većinu Hrvatske (još je pod upozorenjem Primorsko-goranska županija i Istra), a već za sutra prognoziraju dva stupnja nižu uzbunu.
 
Oluja Vatroslav okovala Hrvatsku i rušila krovove, stabla..

No, današnji dan će se još dugo pamtiti. Prava mećava, obilan snijeg, orkanski udari vjetra, prekinut promet, odsječeni otoci, otkazana nastava u školama i vrtićima, polomljena stabla... sve je to obilježilo današnje zimsko nevrijeme u nas, na koje je utjecala ciklona Vatroslav čije je ime odabrao naš tim Crometeo. Na Zavižanu pravi pakao: mećava, magla, -12 Celzijevih stupnjeva i 178 cm snijega.

>>Snijeg paralizirao Zagreb, do 13 sati čak 73 prometne nesreće!

Učenici kod kuće
Zbog orkanske bure (i do 200 km/h) i snijega u mnogim školama na riječkom području nastava je bila otkazana, a u crikveničkom i novovinodolskom području bila je skraćena jer su u školu uspjeli stići samo pojedini učenici i nastavnici. Jednu školu u Rijeci morali su napustiti učenici i nastavnici jer joj je vjetar odnio veći dio krova, a oštećeno je i pročelje Građevinskog fakulteta na Trsatu. U tom dijelu zemlje posvuda su letjele slomljene grane, reklame, znakovi, rolete, tende i kontejneri, a oštećena su i dva vozila, pa su vatrogasci imali pune ruke posla. Sve autobusne i neke trajektne linije iz Rijeke bile su u prekidu.

>>Bura odnijela krov škole u Rijeci

Prometne nesreće

Zbog novog snijega u cijeloj Ličko-senjskoj županiji promet je bio u kolapsu. Nevrijeme je zaustavilo promet trajekata za Pag i Rab te posve zatvorilo promet na mnogim cestama, a zatvoreni su bili i dijelovi Jadranske i Ličke magistrale. No posebno je danas teško bilo pješacima u Gospiću jer je zakazala zimska služba. Kolnici su bili loše očišćeni. I u ličkom kraju su zbog snažne vijavice i snijega (do 50 cm) neke škole na području Gračaca bile zatvorene.

>>Stotine ličkih sela zatrpano snijegom višim i od jednog metra

Autobusi su iz Zagreba stizali s velikim zakašnjenjem, a iz Rijeke nisu ni mogli doći, dok su linije za Zagreb bile otkazane. Orkanski udari bure prouzročili su danas ujutro otkazivanje svih katamaranskih i mnogih trajektnih linija iz Zadra i Splita. U Splitsko-dalmatinskoj županiji snijeg je padao na sinjskom, imotskom i vrgoračkom području, ali su sve ceste bile prohodne za promet. Najviše je snijega (čak 50 cm) palo na Kamešnici i u Aržanu. Kod Krapine dogodilo se i nekoliko prometnih nesreća i slijetanja s ceste.

Komentara 12

RA
Raphael
20:53 10.03.2010.

Neprikladna imena - Vatroslav?! Je li mozda negdje nesto gorilo? Je li mozda bilo vruce? Zelite glumiti Amerikance? Onda sastavite popis ciklona pa abecednim redom. Prikladniji bi bio naziv ciklone po katoličkom kalendaru (po mogucnosti zensko ime) S 10. Emil,l, Makarije, Krunoslav, Dionizije Eto sto bi falilo cikloni Emil?

KO
koinsky
21:38 10.03.2010.

ciklon bi se mogao zvati:nezaposlenost,bijeda,nemoral,lopovluk ili nesto u stilu!

BO
bourne
08:32 11.03.2010.

Vatroslave,Vatroslave baš si nestašan!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije