Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
URBANE VILE NAJPOPULARNIJE

Cijene stanova u Osijeku nikad veće, stručnjak pojasnio što se događa

Osijek
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/2
11.07.2021.
u 09:26

U Osijeku se trenutno najviše grade urbane vile s po tri stana, a cijena kvadrata trenutno se kreće od 1300 do 1600 eura.

Cijene stanova u Osijeku su eksplodirale. Kvadrat stana donedavno se mogao dobiti za 900 eura, a sada kupci izdvajaju najmanje 1300 eura. Potražnja je velika, i prije nego što se stan javno oglasi za prodaju, kupci su već na vratima.

- U Osijeku nedostaje stanova veličine između 50 i 80 četvornih metara, a garsonijere su nam oduvijek bile boljka. Dok smo nekada na zalihama u svakom gradskom kvartu u prodaji znali imati po 10, 15 stanova, sada toga više nema - objašnjava za tportal Marijan Matijević, vlasnik Agencije Ljubek – nekretnine Matijević

Nekoliko se faktora poklopilo, smatra ovaj agent u posredovanju u prometu nekretninama, što je rezultiralo ovakvom situacijom u najvećem gradu na istoku Hrvatske. Slom građevinskog sektora 2010. godine te vakuum od 15 godina u kojem su prodani korišteni stanovi izgrađeni od 1975. do 1980. godine, visoka cijena novogradnje zbog poskupljenja građevinskog materijala uslijed potresa u Zagrebu i Petrinji, skok cijena parcela…

- Radim ovaj posao 29 godina i nikada nismo imali ovakve cijene; sada su blizu onima Zagrebu ili Rijeci. Tržište je žedno stanova - ističe Matijević, napominjući da se u Osijeku najviše grade urbane vile s po tri stana, a cijena kvadrata trenutno se kreće od 1300 do 1600 eura.

- Stanove u takvim urbanim vilama od oko 100 četvornih metara kupuju mahom mlađi Osječani te za kvadrat plaćaju oko 1500 eura. Kako nema stanova, veći je interes i za kuće - dodaje.

Hoće li cijene i do kada rasti, slažu se agenti u posredovanju u prometu nekretninama, teško je prognozirati, piše tportal.

Popularni APN-ovi krediti, smatra vlasnik Tasman nekretnina Krunoslav Šabić, probudili su tržište. Nada se da će to biti trajna mjera jer je, govori, doprinijela rješavanju stambenog pitanja mnogih.

- Stvari su se pokrenule jer su ljudi koji su pasivno štedjeli u bankama odlučili taj novac usmjeriti negdje dalje pa radije kupe stan, iznajme ga i ostvaruju prihod. To im je vrlo stabilno ulaganje - dodaje Šabić.

Ključne riječi

Komentara 8

BA
Barbasmora
09:36 11.07.2021.

Dogadja se, da su se naši migranti morali vratit sa zapada u Slavoniju, Osijek...malo zbog domoljubja više zbog COVIDa.

PA
pan-am
09:39 11.07.2021.

Cijena je jedno a stvarnost drugo.!

VI
vidum
10:04 11.07.2021.

Hvataju se pozicije. Kad počne rasprodaja poljoprivrednog zemljišta strancima,trebat će i krov nad glavom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije