Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nestašica žitarica

Cijene hrane rastu, FAO saziva sastanak kako bi spriječio krizu

pšenica
Reuters
03.09.2010.
u 17:36

Sastanak je sazvan nakon što je ruski premijer Vladimir Putin objavio da Rusija neće izvoziti žitarice.

Agencija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) pozvala je političke čelnike iz cijeloga svijeta na hitan sastanak kako bi raspravljali o sve većim cijenama hrane na globalnoj razini. Poziv je uslijedio nakon što je ruski premijer Vladimir Putin objavio da Rusija ove godine neće izvoziti pšenicu. Rusija je, naime, jedan od najvećih proizvođača i izvoznika pšenice, a ove godine pšenicu su uništili suša i katastrofalni požari. Putin je izvoz zabranio zato što je ove godine s polja pokupljeno 60 milijuna tona, a samoj Rusiji godišnje treba 80 milijuna tona, što znači da će i Moskva biti prisiljena uvoziti.

Sastanak će se održati 24. rujna u Rimu u sjedištu FAO-a, a očekuje se da će to biti prigoda da se zemlje izvoznice i zemlje uvoznice žitarica dogovore da cijene ipak ne rastu pretjerano. Naime, od početka srpnja cijene žitarica narasle su 50 posto, a one su na najvišoj razini u posljednje dvije godine. No ipak FAO tvrdi da ovogodišnja kriza nije intenzivna kao ona otprije dvije godine, za koje su na brojnim mjestima diljem svijeta izbili neredi zbog pomanjkanja osnovnih živežnih namirnica.

Velike kompanije za proizvodnju i distribuciju hrane u zapadnim zemljama već su potpisale ugovore o opskrbi žitaricama, pa se u tim zemljama ne očekuju poremećaji ili rast cijena kruha te drugih proizvoda od žitarica. No u siromašnim zemljama i zemljama u razvoju kriza je već vidljiva. Tako je u Mozambiku kruh već poskupio 30 posto, što je izazvalo nerede u kojima je poginulo sedam ljudi.

Ključne riječi

Komentara 8

OB
-obrisani-
20:38 03.09.2010.

Onaj forumas po imenu alfa inace jos znan kao mutavi ili intelektualni deminutiv se radovao susi u slavenskoj Rusiji.... Koji kreten ako ima manje Rusija imate ce manje i cijeli svijet a to ne vrijedi samo za Rusiju nego za svaku zemlju na svijetu. Pouka je; stvarno je jadno od nekog tko pripada ljudskoj vrsti se radovati nesrici kod drugog naroda, jadno i kratkovidno zato jer ce i sam osijetiti po svom djepu jednog dana.

OB
-obrisani-
20:08 04.09.2010.

Gladni će voditi ratove da bi bilo više sitih,

OR
orisis
18:49 03.09.2010.

Nek svi kupe jednu kiflu manje....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije