Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Cijena zlata šestu godinu zaredom završava u plusu

Centar zlata
Foto: Centar Zlata
1/3
27.12.2023.
u 08:00

Zlato, plemeniti metal koji rastućem broju ulagača i štediša postaje sigurno utočište za njihov kapital, i ovu će godinu, kako stvari stoje, završiti u popriličnom plusu. Naime, cijena zlata u eurima od početka godine do sredine prosinca narasla je za oko 8%, što je mnogim vlasnicima zlatnih poluga i zlatnika donijelo pozamašan prinos.

Rast cijene zlata u 2023. godini dio je dužeg trenda koji je započeo još 2018. godine, otkad je cijena zlata narasla za oko 70%. S obzirom da investicijsko zlato među investitorima ima reputaciju dobre zaštite kapitala od nepovoljnih pojava poput inflacije, ratova, recesija i pandemija, ne čudi što je upravo u takvom razdoblju i njegova cijena značajno porasla.

Foto: Centar Zlata

Potražnja za zlatnim polugama i zlatnicima raste

Rast cijene zlata zadnjih godina direktna je posljedica povećane potražnje za investicijskim zlatom, poglavito za zlatnim polugama i zlatnicima u fizičkom obliku. Glavni razlog zbog kojega se investitori i štediše okreću investicijskom zlatu leži u njegovom prinosu. Naime, prosječni godišnji rast cijene zlata u zadnjih je dvadeset godina oko 8.3%, zbog čega se zlato pokazalo isplativijom dugoročnom štednjom od držanja novca na bankovnom računu, što je još uvijek najpopularniji oblik štednje u Hrvatskoj.

Budući da se zlato među investitorima i štedišama smatra “sigurnim utočištem u nesigurnim vremenima,” potražnja uvijek raste kada u gospodarstvu prevladavaju nepovoljne pojave, tvrdi Josip Kokanović, operativni direktor Centra Zlata:

Visoka inflacija, geopolitičke nestabilnosti i najava nove recesije pružaju plodno tlo za rast cijene zlata. Povijest je pokazala da u takvim periodima oni koji posjeduju bar nešto zlata prolaze bolje od onih koji se pouzdaju isključivo u štednju u novcu, a zanimljivo je da je zlato u periodima recesija u pravilu donosilo znatno više prinose od drugih oblika ulaganja koji tada postaju rizični, poput dionica i nekretnina”, tvrdi Kokanović.

Josip Kokanović, operativni direktor Centra Zlata
Foto: Centar Zlata

Hrvati kupili zlata u vrijednosti 200 milijuna eura u 2023.

Da je potražnja za zlatom sve veća, ne samo u svijetu, nego i na domaćem tržištu, potvrđuju i podaci Centra Zlata, hrvatskog trgovca investicijskim zlatom u fizičkom obliku:

Naši interni podaci pokazuju kako je ove godine, koja još nije gotova, u Hrvatskoj prodano zlatnih poluga i zlatnika u vrijednosti od oko 200 milijuna eura. Suprotno uvriježenom mišljenju, najčešći kupci nisu pretjerano imućni ljudi, već obični građani koji nisu zadovoljni lošim uvjetima kod bankovne štednje i traže nešto isplativije utočište za svoju ušteđevinu koje ujedno nosi i vrlo nizak rizik”, pojašnjava Kokanović.

Usporedbe radi, prije samo nekoliko godina ovaj iznos mjerio se samo u desecima milijuna eura, što pokazuje veliki rast interesa domaćih štediša i investitora za kupnjom investicijskog zlata.

Što očekivati u 2024. godini?

Iako je nemoguće sa stopostotnom sigurnošću točno predvidjeti kretanje cijene bilo koje burzovne robe, pa tako i zlata, u budućnosti, činjenica je da će mnogi faktori koji su doveli do dosadašnjega rasta cijene ostati aktualni i iduće godine. U te se faktore svakako ubrajaju visoka inflacija i brojni ratovi, a potencijalna novost je i pojava recesije u SAD-u te smanjivanje kamata do kojeg bi moglo doći iduće godine u tom najjačem svjetskom gospodarstvu.

Ti su faktori, povijesno gledano, često doprinosili rastu cijene zlata. Hoće li se povijest ponoviti i iduće godine te na taj način zlato nastaviti donositi zaradu onima koji ga posjeduju, vrijeme će pokazati.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije