Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Cijena nafte prepolovila rubalj, Rusija ulazi u recesiju – građani: Kriv je Krim


Cijenom nafte ruše rubalj jer ne žele jaku Rusiju, kaže šef ruske tajne službe
18. prosinca 2014. u 10:56 235 komentara 22018 prikaza
lutke,izlog,Moskva
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Panika u Rusiji, "crni utorak" – pišu ruski mediji, a Rusi kupuju kavu, čaj, dolare, skupe automobile, uvozni namještaj jer rubalj slobodno pada. Svi su zabrinuti u zemlji koja trpi golemi udar jer se pod udarom sankcija i prepolovljene cijene nafte prepolovila i vrijednost rublja. Ruska Federacija živi ponajviše od nafte i plina, tim se prihodima financira polovica proračuna i pad cijena nafte, koji je razveselio hrvatske vozače, Ruse je bacio u očaj.

– Ne mogu više putovati u inozemstvo, ušteđevina mi se prepolovila – kaže mladi Moskovljanin, a starija sugrađanka za sve krivi aneksiju Krima.

– Na Krimu nema ničega, ni struje ni vode, sve im moramo osigurati, možemo li to sebi priuštiti – pita.

– Moramo živjeti u novoj stvarnosti, osloniti se na vlastite snage i dati šansu supstituciji uvoza – kaže Elvira Nabjulina, guvernerka ruske Narodne banke, koja je dizanjem referentnih kamatnih stopa sa 10,5 na nevjerojatnih 17 posto pokušala zaustaviti strmoglav pad rublja. Neuspješno jer rubalj je tzv. naftna valuta i vrijednost mu ovisi o cijeni nafte.

Financiranje rata

Oslonac na vlastite snage promovira i ruski predsjednik Vladimir Putin, čija je popularnost još visoka. Hoće li tako i ostati ako se ostvari prognoza Narodne banke da će godina početi padom ekonomije 4,5 posto? Za spas rublja ove godine potrošeno je 80 milijardi dolara, devizne rezerve su na 418 milijardi dolara. Analitičar Sberbanke Vladimir Pantjušin kaže da rezerve jesu najniže u pet godina, ali su daleko od samo 15 milijardi dolara, koliko su bile kad je kriza udarila Rusiju 1998. Oglasio se i šef ruske vanjske tajne službe Mihail Fradkov.

– Washington i njegovi saveznici žele srušiti Putina s vlasti, zato su uveli sankcije, napali rubalj manipulacijama cijene nafte. Nitko ne želi jaku i neovisnu Rusiju – rekao je Fradkov za Bloomberg. Na ulice su u međuvremenu izašli liječnici jer će mnogi ostati bez posla u zdravstvenoj reformi.

– Imaju novca za rat u Ukrajini, ali nemaju za bolnice – kaže prosvjednica.

Koliko Rusija može izdržati? Ekonomski analitičar Željko Lovrinčević kaže da je najvažnije pitanje povjerenja Rusa u domaći financijski sustav.

– Dobro je sve dok Rusi ne počnu dizati svoje depozite – kaže Lovrinčević. Rusija je objektivno već na rubu jer puno toga ovisi o cijeni nafte. A ona se stropoštala i zato što su južnoameričke zemlje u teškom stanju pa plasiraju velike količine na tržište i zbog američke nafte iz škriljevca, ali zacijelo i želje da se poljulja opasni ruski režim koji je zaprijetio novim velikim ratom usred Europe.

– Rusija ima dovoljno rezervi da preokrene pad rublja, a pad je rezultat nečijeg igranja na osjećaje – poručio je sugrađanima premijer Dmitrij Medvedev s hitnog sastanka s ministrima financija i ekonomije te šefovima velikih kompanija.

Prodaju devizne rezerve

Nakon toga Rusija je prodala sedam milijardi dolara deviznih rezervi i uspjela ublažiti pad rublja.

Apple je objavio da više neće prodavati online u Rusiji jer rubalj gubi vrijednost dramatičnom brzinom. Potonula je i burza – Google sa 352 milijarde dolara postao je vredniji od svih kompanija na moskovskoj burzi (325 milijardi dolara).

– Dio raspleta ovisi i o tome hoće li Rusija naći izvore financiranja negdje drugdje nakon što joj je pristup zapadnom sustavu zapriječen – kaže Lovrinčević.

>>Rublja se urušava, tržište je u kaosu, a recesija je više nego izvjesna

>>Srozavanjem cijena nafte Amerika dobiva sukobe bez ispaljenog metka

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • mikrogrizzly:

    Školski izveden udar na nacionalnu valutu, a la čuveni burzovni meštar Soros koji je tako izveo niz upada u središnje banke, preko legalnih manevara i obrstio ih. Samo je problem što je RF nuklearna velesila i to kakva - te ... prikaži još! bi kaos unutar države i bezvlađe moglo izazvati Zapadu neslućene probleme, ako se interkont. raketa ili nuklearnog materijala dočepaju kojekakve skupine, u sklopu urušavanja Ruske Federacije. Krim bi onda bio sasvim trivijalne važnosti. Katastrofa na pomolu.. Nije se ni SFRJ raspala sama od sebe nego je uvertira bila višegodišna dramatična inflacija valute gdje su građani mijenjali dinare u marke početkom mjeseca e da bi kasnije, nakon par tjedana, platili jeftiniji račun za el. struju jer je mjesečno inflacija bila 30-40 %.

  • brkonja fra brkati:

    Ono o čemu se ne piše jer su vlasnici medija cionisti,pripadnici kriminalnog cionističkog bankarskog kartela.Ne piše se o panici koja vlada u njihovim redovima.Lopovski krimilanci bankarski sustav dužničkog ropstva,puca po šavovima.Da gospodo,kriminalnu organizaciju koju predvode obitelji Rothschild i Rockfeller,uhvatila je ... prikaži još! panika jer im se raspada sustav kojeg su gradili i kontrolirali stoljećima.O tome se još ne može pisati,ali urušava se Banka za Međunarodna Poravnjanja ( BIS) u Zurichu.Panika je zahvatila IMF i World Bank. Sve je više moćnih država,koji žele zauvijek iskorijeniti dominaciju jedne grupe kriminalca i parazita,koji kontinuirano proizvode zločine i ratove za svoje vlastite interese.To je najjači dio priče,puno važniji i dramatičniji od toga što se događa u Rusiji trenutno.Ja se nadam da će se i Amerika dignuti i vratiti slobodu narodu, kojeg su okupirali pripadnici izabrane sekte.

  • umpahpah:

    Ne mogu kubancima nista preko 50 godina, iranu 35, a misle da mogu rusima. Haha