Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Briševački mučenici

Cijelo je selo uništeno, a da rata tamo nije ni bilo

Slavonski Brod - Predstavljena knjiga "Briševački mučenici" autora Frane Piplovića i suautora Ive Atlije.
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/7
18.06.2020.
u 16:14

Knjiga koju je Piplović napisao u suautorstvu s Ivom Atlijom pokušaj je da se taj strašni zločin otrgne od zaborava, stradalim mještanima pruži dostojno poštovanje, preživjelima sućut, a krivcima za ovo zlodjelo pokaže da ono nije zaboravljeno.

Frano Piplović, bivši konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci, u Slavonskom je Brodu predstavio svoju knjigu "Briševački mučenici" koja govori o stradanju sela Briševo u općini Prijedor, koje je imalo oko 400 stanovnika, većinom Hrvata.

U samo dan i pol, 24. i 25. srpnja 1992. godine, oružane snage Republike Srpske su ga popalile, ubivši 68 stanovnika. Veći broj žena je silovano, a nekoliko desetaka mještana je zarobljeno i odvedeno u logore. Knjiga koju je Piplović napisao u suautorstvu s Ivom Atlijom pokušaj je da se taj strašni zločin otrgne od zaborava, stradalim mještanima pruži dostojno poštovanje, preživjelima sućut, a krivcima za ovo zlodjelo pokaže da ono nije zaboravljeno.

- Cijelo je selo uništeno, a da rata tamo nije ni bilo. Riječ je o ciljanoj aktivnosti koja je provedena s puno mržnje. Trebalo mi je puno vremena da se ljudi s kojima sam razgovarao oslobode jer su doživjeli traume gledajući sve što se događalo njihovim najmilijima, ali uspio sam prikupiti četrdesetak svjedočanstava i nešto državnih dokumenata i fotografija - rekao je Piplović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije