Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izračunali

Cijeli internet težak je kao jedna malo veća jagoda

'jagoda_NNN_UNU_28052011'
''
03.11.2011.
u 16:05

Težina same informacije manja je od težine zrnca prašine, a pedeset grama teži elektron u strujnom krugu koji je potreban da bi internet radio.

Matematičari su izračunali težinu interneta, a težak je kao jedna malo veća jagoda, javlja Daily Mail.

Ako pohranjujemo informacije na računalo ili neki drugi uređaj, ono dobiva na težini, pa tako, recimo, uređaj Kindle, koji služi tomu da na njemu čitamo knjige koje smo prethodno pohranili, pohranjivanjem informacija dobiva na težini.

Tom logikom matematičari su pokušali izračunati težinu interneta i došli su do zaključka da ne teži više od jagode, odnosno 50 grama.

Težina same informacije manja je od težine zrnca prašine, dok je 50 grama težina svih elektrona u strujnom krugu koji je potreban kako bi internet radio, uz pretpostavku da je 75 do 100 milijuna servera priključeno na internet i kako je pet milijuna terabajta količina informacija na internetu.

Ključne riječi

Komentara 13

AN
antrophy
17:06 03.11.2011.

tri/VLM je krivo preveo recenicu ...says that the 50g figure is the weight of all the electrons in the electricity required to make the internet work - assuming 75-100... Inace bi bolji prijevod bio Težina same informacije manja je od od težine zrnca prašine, dok je 50 grama težina SVIH elektrona... Inace, ostalo je koliko toliko ok prevedeno.

AN
ankicascreiber
17:09 03.11.2011.

aesentia antrophy hvala vam na trudu. Smijesno je da novinari nisu shvatili gresku, cak i da neznaju prevoditi. S druge strane vas dvoje ste pokazali koliko je bilo lako kontaktirati nekoga s PMFa ili FERa , ili IRBa da bi se dobio tocan tekst. Medutim hvala vecernjem, kako god bilo lijepo je da se pise o znanosti, a manje o severini i sl.

AE
aesentia
16:51 03.11.2011.

50 grama težina elektrona u strujnom krugu? Znate li vi koliko je 50 grama? Recimo, jedna mandarina bi bila oko 50 grama. Sada, ako vi uočite elektron te veličine, molim lijepo to objavite kao znanstveni rad pa da možete Nobelovu nagradu dobiti za to otkriće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije