Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVAT OPISAO PROCEDURU

Cijela regija ide na cijepljenje u Srbiju, pozivaju i građane Hrvatske

Serbia starts to immunize business people at the Belexpo vaccination centre, in Belgrade
Foto: ZORANA JEVTIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
28.03.2021.
u 23:04

Srbija koja je omogućila besplatno cijepljenje i za stanovnike drugih zemalja postala svjetskom vijesti

I dok Hrvatska i druge države u regiji, kao i cijeloj Europi, nemaju dovoljne količine cjepiva, u Srbiji imaju problem s viškom cjepiva koje nisu potrošili i kojemu ubrzo istječe rok trajanja. Zbog toga je Srbija proteklog vikenda povukla nesvakidašnji potez i omogućila građanima iz regije, koji nisu državljani Srbije, da bez ikakve najave dođu i besplatno se cijepe protiv COVID-19. Osobe koje su se htjele cijepiti trebale su samo imati srbijanski broj telefona, a prema pisanju medija, nije se čak ni na tome inzistiralo, nego su cijepili sve koji su došli i stali u red te imali neki dokument, putovnicu ili osobnu iskaznicu. Ta se informacija vrlo brzo proširila pa su tako i u subotu i jučer zabilježene kilometarske kolone na graničnim prijelazima prema Srbiji. Prema pisanju srbijanskih medija, mogućnost besplatnog cijepljenja u najvećem broju iskoristili su državljani BiH i Crne Gore, a bilo je i državljana Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Albanije…

Stigli i gospodarstvenici

Cijepljeno je na tisuće stranih državljana koji su satima u redovima čekali svoj red. Samo u Beogradu u subotu je cijepljeno više od 9600 ljudi iz regije, dok se jučer očekivalo cijepljenje njih još oko 8500. Uz Beograd, stranci su se mogli cijepiti u još nekim gradovima. Među onima koji su se cijepili na taj način bili su i brojni gospodarstvenici koji su došli na poziv Privredne komore Srbije. Tu mogućnost iskoristile su i stjuardese albanske aviokompanije Albawings koje su rekle da je to za njih bilo jako važno, jedina prilika da se sada cijepe.

Foto: ZORANA JEVTIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

– S obzirom na to da radimo u aviokompaniji, željeli smo iskoristiti priliku da naše osoblje bude cijepljeno. Kako u Albaniji trenutačno cijepljenje nije moguće za kategoriju građana kojoj mi pripadamo, iskoristili smo priliku da se cijepimo u Beogradu – rekla je jedna stjuardesa albanske aviokompanije. Mnogi ovaj potez tumače i kao jedan od načina rasta utjecaja Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića u regiji, ali činjenica je i da je Srbija, iako nije članica EU, nabavila velik broj doza cjepiva.

Naime, do sada se u Srbiji cijepilo više od 2 milijuna građana, a sada im se javlja i problem jer sve više građana odbija cijepljenje. Zbog toga mobilne liječničke ekipe obilaze udaljene zaselke i mještane cijepe po kućama. Podsjetimo kako je Srbija proteklih tjedana donirala desetke tisuća doza cjepiva BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji. Mogućnost besplatnog cijepljenja za strane državljane komentirao je i voditelj i novinar iz BiH Senad Hadžifejzović koji je o tome napravio posebnu emisiju te istaknuo da je Bosna i Hercegovina zahvalna Srbiji, ali i naglasio da je to jedna velika pobjeda Vučića.

– Deseci tisuća Bosanaca i Hercegovaca su danas i ovih dana u Srbiji i u Beogradu na besplatnom cijepljenju. Vučić je u Sarajevu pobijedio s 3:0 u gostima, a sada sa 6:0 kod kuće. To što BiH još uvijek nema cjepiva izdaja je naroda i građana BiH. Nacionalni i građanski lideri su izdali svoje glasače i svoj narod – rekao je Hadžifejzović.

Među onima koji su mogućnost cijepljenja iskoristili u Srbiji bilo je i hrvatskih državljana koji su odlazili preko granice. Do ovoga vikenda bilo je potrebno najaviti se, ali i imati dvojno državljanstvo.

Mogli i birati cjepivo

– Cijeli postupak od moje prijave pa do termina cijepljenja išao je vrlo brzo. Javljen mi je datum, a mogao sam birati gdje ću obaviti cijepljenje kao i kojim se cjepivom želim cijepiti. U ponudi su, uz cjepiva koja se koriste u Hrvatskoj, bila i ona ruska i kineska. Prošlo je sve u redu, uz blage nuspojave – kazao nam je Dragan P. iz Vukovara.

Kako je u Srbiji padao interes za cijepljenje, a sve više je neiskorištenog cjepiva bilo u skladištima, iz Srbije su počeli pozivati i građane Hrvatske. I oni su mogli birati gdje će se i kojim cjepivom cijepiti. Inače, prema najavama Srbija će idućih mjeseci početi proizvoditi rusko i kinesko cjepivo i tako postati jedan od europskih centara borbe protiv COVID-19.

VIDEO Plenković, Beroš i Jandroković cijepili se AstraZenecom

Ključne riječi

Komentara 187

DU
Deleted user
23:14 28.03.2021.

Iz njihovih ruku ni orah , a ne cjepivo.

Avatar Fury610
Fury610
23:28 28.03.2021.

Hebala vas regija Inace regija je podrucje unutar jedne drzave a ne drzave unutar djela europe Inace sugoslavijen ist tot

AL
alzamalo
23:17 28.03.2021.

Dosadni ste i vi i regija i cjepivo i srbija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije