Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIRUSNI IMUNOLOG

Čičin Šain: Unutar omikrona ima 50,60 varijanti, ali cijeli taj soj treba staviti u ispravan kontekst

Luka Čičin Šain
Večernji list
06.12.2021.
u 08:35

Jedna od teorija jest da je moguće da je ova varijanta dobila mutaciju pokupivši isječak genetskog materijala drugog virusa, vjerojatno nekoga koji uzrokuje prehladu.

U Hrvatskoj pada broj novozaraženih, kao i pritisak na bolnice. Je li vrhunac četvrtog vala iza nas? Što za tijek epidemije znači pojava i širenje omikrona u zemlji, ali i u svijetu, dok se mnoge države odlučuju za strože mjere, među ostalim i na obvezno cijepljenje? To sve analizirali su stručnjaci u emisiji U mreži Prvog

O pandemiji su raspravljali zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin, voditeljica ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj Iva Pejnović Franelić i virusni imunolog Luka Čičin Šain.

– Nadamo se da je četvrti val na svoj silaznoj putanji, to je tako zadnja tri do četiri tjedna. To je, kada gledamo na dnevnoj razini,  smanjenje od nekakvih 16 do 17%. To su sigurno dobre vijesti, izjavila je Pavić Šimetin dodajući da još nema službene potvrde o pojavi omikron varijante u Hrvatskoj.

– Danas će se to rasvijetliti, za sada još nema službene potvrde. Radi se o jako zaraznoj varijanti, u JAR-u je dominantna u odnosu na delta-soj. Do porasta je došlo u Africi u dva do tri tjedna, ova varijanta se može brzo širiti te može već sada globalno doći do zaraze.

– Dosta je rano da bismo mogli biti potpuno sigurni, ali postoje karakteristike po kojima zaključujemo da će se varijanta omikron širiti – ističe Iva Pejnović Franelić, dodajući da je delta varijanta za sada još uvijek dominantna. Najvažnije je da imamo alate koji su se za sada pokazali vrlo učinkoviti u sprečavanju širenja i trebamo ih nastaviti primjenjivati. 

Govoreći što pouzdano znamo o omikron-varijanti, ističe Luka Čičin Šain.

– Imamo informacije iz genetske sekvencije. Utvrdili smo da postoji i znatan broj varijacija unutar omikrona, nekakvih 50, 60 različitih varijanti. U Africi se širi brzo, ali sve treba staviti u kontekst, Afrika je po mnogo čemu drukčija od Hrvatske. Dob je u južnoj Africi puno niža, prokuženost je relativno vrlo visoka. Informacije iz Afrike treba staviti u kontekst sredine u kojoj su primijećene. 

Kaže da je u domeni špekulacija pitanje izbjegavanja imuniteta kod nove varijante.

– Tek se kreće s izoliranjem i testiranjem. Sve je to još u povojima. Do kraja tjedna mogli bismo imati informacije iz eksperimentalnih studija te ćemo onda znati na čemu smo. 

Jedna od teorija jest da je moguće da je ova varijanta dobila mutaciju pokupivši isječak genetskog materijala drugog virusa, vjerojatno nekoga koji uzrokuje prehladu.

– Pozivate se na studiju kolega iz Kanade. Nije nemoguće. Moguće da je došlo do razmjene genetskog materijala, ali u osnovi ni oni nisu sigurni, to je teško dokazivo.

Govori se da i da će osobe koje imaju omikron ići u dvotjednu, a ne u desetodnevnu izolaciju.

– Slično je onome kada je dolazila delta-varijanta. Mi ne možemo spriječiti dolazak omikrona u Hrvatsku, moguće da je on već tu i da će se danas potvrditi. Ono što možemo napraviti jest usporiti taj ulazak i širenje u Hrvatskoj. To nam je važno da dobijemo određeno vrijeme, da bismo mogli biti efikasniji, poglavito na kraju u liječenju toga soja. Usporavanje je izuzetno važno – ističe Pavić Šimetin, dodajući da upravo ta 14-dnevna izolacija ima tu svrhu. 

WHO je upozorio da sprečavanje putovanja neće spriječiti širenje omikrona.

– Većina zemalja u ovom europskom prostoru u zadnje vrijeme intenzivira i pooštrava mjere. Politike u vezi s ograničavanjem putovanja nacionalne su odluke. Svaka bi zemlja trebala provesti analizu rizika i koristi – dodaje Pejnović Franelić.

Čičin Šain ističe da su u brojnim njemačkim pokrajinama na snazi tzv. 2G mjere.

– Osobe koje nisu cijepljene, a nisu ni preboljele koronavirus, one su ograničene u svojem kriteriju. To ne znači da se ne može otići u dućan, ali ne mogu otići u fitness-centar ili na bazen. Mnogi od tih centara ili javnih ustanova se zatvaraju. Primjerice, u mojem gradu zatvoren je bazen za sve, čak i za one koji su se cijepili ili preboljeli koronavirus. 

Komentara 23

Avatar Mentat
Mentat
11:09 06.12.2021.

Ma ne znate tko vam glavu nosa! Nakon utakmice, prosvjeda, adventa, četvrti val pada?! A najavljivali ste eksploziju. Ma ćići mi na k. Šain.

JO
jorgen
10:54 06.12.2021.

Prenosite stajališta WHO-a osim kada su nedavno izjavili da do sada nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj od strane Omikron soja. Držimo atmosferu panike i straha - pa dokle ide.

AN
Antiantifaa
11:24 06.12.2021.

Kancelar Bill je 1999.Napravio video igricu Omicron.Sada nas je sve ubacio u nju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije