Naslovnica Vijesti Hrvatska

Čičak: Vlatko Marković doprinosi veličanju ustaštva na stadionima

- Ako će se na utakmici Hrvatske i Izraela skandirati "Za dom spremni", treba prekinuti susret, stoji u priopćenju HHO-a
05. rujna 2011. u 14:00 83 komentara 14 prikaza
\'15.01.2011. Branimirova, Zagreb-Ivan Zvonimir Cicak s Vlatkom Silobrcicem i Miljenkom Mesicem procitao je zakljucke HHO-a o predstavci Mirjane Sanader kojom se zali na povredu ljudskih prava nje i n
Foto: Arhiva VL

Hrvatski helsinški odbor u priopćenju upozorava kako je sport, a posebno nogomet u posljednje vrijeme postao poprištem šovinističkih, rasističkih i drugih manifestacija netrpeljivosti i mržnje. Divljanja skinheadsa i međusobni fizički obračuni navijačkih skupina postale su naša svakodnevica, dodaje se u priopćenju.

- HHO posebno zabrinjava udomaćeno ponašanje hrvatskih nogometnih navijača kada gotovo cijeli stadion skandira „Za dom spremni!“ Riječ je o službenom pozdravu Pavelićeva fašističkog ustaškog režima koji je postao uobičajena pojava na domaćim utakmicama državne reprezentacije. Takvoj praksi doprinosi i sam predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Vlatko Marković. On to ružno ponašanje navijača pokušava opravdati tvrdnjom da je riječ o starom hrvatskom pozdravu. Istina, ovaj je pozdrav u formalnom smislu sličan pozdravu Hrvatske seljačke stranke („Za dom, za hrvatski seljački dom – spremni!“), ali je također istina da se on, zahvaljujući povijesnoj zloupotrebi u vrijeme ustaškog režima, nepovratno kompromitirao - naglašava Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik HHO-a. 

HHO je upozorio i na, kako tvrdi, veliki rizik predstojeće nogometne utakmice Hrvatska - Izrael.

- Za Hrvatsku bi bilo sramotno kad bi se i na ovoj utakmici, kao na posljednjoj protiv Gruzije u Splitu, navijači „proslavili“ u svijetu skandiranjem pozdrava „Za dom spremni!“, zaključuje se u priopćenju uz poziv navijačima da se klone takvog načina navijanja, a ako se na stadionu ipak bude čuo taj poklič, iz HHO-a pozivaju organizatore utakmice i predstavnike vlasti da utakmicu odmah prekinu, a stadion isprazne.

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • maraosta:

    kada lajavci nemaju ili ne znaju o čemu, onda se zadenu za ustaše

  • liburnik:

    Previse volim svoju Domovinu da bi bio nacionalista

  • drug:

    Daj oladi vise... Znamo mi ko smo i sto smo