Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stvarnost venezuele

Chavez je mogao Aljasci prodati led, no zemlju je doveo do kolapsa

hugo chavez (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
10.03.2013.
u 11:40

Prema statistici, nezaposleno je između 7 i 8 posto građana, ali onih koji doista rade u nekoj tvrtki ima oko 50%. Inflacija je golema, a u trgovinama vlada nestašica kao u Jugoslaviji osamdesetih godina

Dok u Venezueli traje gotovo fanatična žalost za Hugom Chavezom, dok vladajuća garnitura vođena njegovim nasljednikom Nicolasom Madurom najavljuje da će tijelo preminulog državnika biti balzamirano i izloženo u Muzeju revolucije, pokazuje se kako situacija u toj naftom bogatoj južnoameričkoj zemlji baš i nije takva kakvom je prikazuju tamošnji službeni mediji.

Gdje je završio novac od nafte

– Upravo zbog situacije koja je nastala otkad je Chavez na vlasti dio posla preselio sam u Zagreb – kaže Josip Hrgetić, vlasnik kongresnih dvorana Forum Zagreb, koji je prije godinu i pol došao iz Venezuele. Kako ističe, Venezuela danas, nakon 14 godina Chavezove vlasti, više nije ona zemlja u kojoj je rođen, zemlja otprije desetljeća i pol.

– Ekonomska i socijalna situacija vrlo je teška. Iako zemlja ima goleme prihode od nafte, gospodarstvo je gotovo u kolapsu. Kad je Chavez došao na vlast, vanjski dug Venezuele bio je 27 milijardi dolara, a danas iznosi oko 147 milijardi. Istovremeno, cijena barela nafte koji Venezuela prodaje na svjetskom tržištu porasla je petnaestak puta i veliko je pitanje gdje je završio sav taj novac koji je ulazio u zemlju – kaže Hrgetić.

Uz ekonomsku, u vrijeme Chavezove vladavine znatno se pogoršala i sigurnosna situacija. Samo tijekom prošle godine u zemlji je ubijena 21.000 ljudi, većinom na područjima koja kontroliraju bande i narkokarteli. Ni sam glavni grad Caracas nije siguran. Podijeljen je nevidljivom crtom između bogatog i siromašnog dijela u kojemu caruju kriminal i bande. Dok su u bogatijem dijelu grada prošle godine stradale samo dvije osobe, sigurnosna situacija u siromašnijim predjelima Caracasa znatno je drugačija. Tamo ih je ubijeno više od tri tisuće.

– Sve je to počelo nakon Chavezova dolaska na vlast. Tada je on u Venezuelu primio i gerilce iz Kolumbije, s kojima je održavao dobre veze. Upravo su ti gerilci u Venezuelu doveli drogu, organizirali su bande koje sada kontroliraju život cijelog niza manjih mjesta i siromašnih dijelova prijestolnice – kaže Hrgetić, koji danas živi na relaciji Caracas – Zagreb.

Nije sigurnosna situacija jedini problem venezuelske svakodnevice u doba Huga Chaveza. Ekonomija je u teškoćama, a to se najbolje vidi po vrijednosti bolivara kao nacionalne valute. Dok, prema službenom tečaju, jedan bolivar vrijedi 6,5 dolara, za jedan dolar na crnom tržištu, gdje jedino možete kupiti stranu valutu, treba izdvojiti oko tri i pol puta više, oko 20 bolivara.

– Statistika je vrlo rastezljiva stvar i zato ne treba vjerovati kada vlada Venezuele tvrdi kako građanin s plaćom od 6000 bolivara zarađuje tisuću dolara. Ne, on zarađuje samo tristotinjak dolara jer za svoj novac više od toga ne može dobiti – kaže Hrgetić te napominje da, uz golemu inflaciju od oko 30 posto, u trgovinama vlada i nestašica cijelog niza proizvoda, baš kao što je bio slučaj u Jugoslaviji osamdesetih godina. Ni zaposlenost nije onako velika kakvom je vlada u Caracasu prikazuje. 

Bio je odličan govornik

– Statistika govori da je nezaposleno između 7 i 8 posto građana. Da, ali oni nigdje ne govore kako u zaposlene ubrajaju i sve one koji rade na crno, i to ne ljude koji se bave fušom, već one koji jedva preživljavaju. Oni u zaposlene ubrajaju i tapkaroše koji pred kinom ili stadionom preprodaju ulaznice, u zaposlene ubrajaju i ljude koji na ulici prodaju kikiriki... Stvarno je zaposlenih, oni koji doista rade u nekoj tvrtki, oko 50 posto. Još dvadeset posto ljudi i bez zaposlenja uspije na crno dovoljno zaraditi za život, dok je ostalih tridesetak posto i bez posla i bez primanja iako ih statistika ubraja u zaposlene građane – kaže Hrgetić.

Unatoč svemu tome, dobar dio Venezuelanaca jednostavno voli Chaveza. Ključ je u tome što je Hugo Chavez bio odličan govornik.

– On je po tom pitanju bio fantastičan, mogao je otići na Aljasku i ondje ljude uvjeriti da im treba prodati led. Ipak, njegovi nasljednici nemaju karizmu kakvu je on imao niti su govornici poput njega, pa vjerujem da će se situacija početi polako mijenjati – zaključuje Hrgetić.

Sve o smrti Huga Chaveza pratite na našem specijalu.

>>Izbori u Venezueli u travnju, kandidati Maduro i Capriles

>>Život nakon Chaveza: Svaki Venezuelanac ima milijun $ u nafti

Komentara 53

CA
campa
15:55 10.03.2013.

Startrack je napisao/la Ako primječuješ ja sam govorio o zaradama u bivšoj Jugi gdje sam ustvrdio da tako niskih primanja nije bilo ili su bile rijetke. Što se tiče Venezuele nigdje nisam spominjao da smo slični nego da je istovjetno izvlačenje profita iz države a to su banke,INA,Telekom i drugo.

SE
sestrićna
15:55 10.03.2013.

ovaj je uzor našim političarima--

CV
CENZURIRANO_VL
13:19 10.03.2013.

Sa toliko nafte je svom narodu mogao osigurati bogatstvo i status emirata Južne Amerike. No on se odlučio za populizam. Pa što onda nije proveo u djelo taj svoj san o socijalizmu, sa toliko nafte i novca je mogao. Ali ne... on se odlučio ulagati u vojsku i kult ličnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije