Naslovnica Vijesti Svijet

Četvrtina čovječanstva pati od ekstremne nestašice pitke vode: Evo kako stoji Hrvatska

Istraživanje je provedeno u 164 zemlje, a od nas su u boljem položaju samo 24 zemlje. Hrvatska loše stoji samo po pitanju jedne stvari - loša vodovodna mreža.
08. kolovoza 2019. u 13:43 10 komentara 776 prikaza
Foto: Filip Kos/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Sedamnaest zemalja u kojima živi četvrtina svjetskog stanovništva pati od ekstremne nestašice pitke vode. Na skali „stresa zbog manjka vode“ Svjetskog instituta za resurse iz Washingtona, zemlje koje su ekstremno ugrožene su Katar, Izrael, Libanon, Iran i Jordan. Čak 12 zemlja iz ove grupe od njih 17 nalazi se na Blikom istoku i Sjevernoj Africi. Svjetska banka je procijenila da bi zbog nedostatka vode ovim zemljama BDP do 2050. mogao pasti za 14 posto.

voda Split Ponovno zamućena voda na izvorištu Jadro, pitke vode ipak još ima

Istraživanje je provedeno u 164 zemlje, a Hrvatska je završila na izvrsnom 140. mjestu u rangu zemalja u kojima je stres zbog manjka vode nepostojeći. Od nas su u boljem položaju 24 zemlje. Prema ovoj najnovijoj listi 44 zemlje u kojima živi trećina svjetskog stanovništva suočene su sa visokom razinom stresa zbog manjka vode, a upravo ova grupacija najviše je ranjiva na dugotrajne sušne periode.

Ovaj institut je izračunao da su potrebe za vodom dva puta veće nego tijekom 60-ih godina prošloga stoljeća, ali nevolja je u tome što potreba za pitkom vodom raste gotovo iz dana u dan. Tako je u ovome trenutku indijski grad Chenai potrošio sve svoje zalihe vode i iscrpio sva nalazišta te se nalazi u gotovo bezizlaznoj situaciji. Prošle je godine u sličnom problemu bio i južnoafrički grad Cape Town, a glavni grad Meksika Mexico City polako tone zato jer iz podzemnih nalazišta crpi prevelike količine vode.  

Upravo gradovi s populacijom većom od tri milijuna stanovnika nalaze se u velikom riziku od nestašice vode. U izvješću Svjetskog instituta za resuse izračunato je da trenutno ima 33 takva grada, a da će ih da deset godina biti 45. 

U izvješću se također navodi kako postoje načini kako sačuvati i racionalno koristiti vodu. Jedan od njih je i izgradnja vodovodnih mreža koje neće propuštati goleme količine vode. Upravo tu Hrvatska stoji loše – naši vodovodni sustavi, osobito onaj u Zagrebu, gube oko 50 posto vode. Kada se to preračuna, to je cifra s kojom bi se za samo jednu godinu mogao izgraditi novi remetinečki rotor.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

  • Deleted user:

    Kada se bude ratovalo za vodu, biti će napetije nego sada, kada se ratuje za naftu. Bez nafte se može nekako preživjeti, bez vode nikako!

  • DarkLord:

    Ma kaj got, bu to sve Zokica Milki sredil ak bu postal president, a to bu na nigdarjevo.

  • Lily7:

    Drugovi su prodali izvor Podravke Arapima I od sebe napravili uspjesne narodne lopove! Voda za pice u milijonskim gradovima ima miris I okus, cak I ona iz plasticni boca. U gradu 9 milijuna ljudi I gotovo svi kupuju vodu svakodnevno. ... prikaži još! Mikro plastika dospijeva u vode, naucnici su pronasli da uzrocuje promjenu spola kod riba. Vjerovatno osnovni razlog zasto na zapadu u velikim gradovima sve vise ima androgeni ljudi,kad ih gledas ne mozes reci jesu li musko ili zensko. Onim koji stuju Baphometa ovo je vjerovatno jako po volji!