Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teroristički čin

Četvorka kriva za planiranje napada na danske novine

Muhamed
AFP/PIXSELL
04.06.2012.
u 14:13

Osvećujući se za karikature proroka Muhameda na naslovnici novina, četvorka je željela ubiti što više ljudi

Danski sud proglasio je četvoricu muslimana iz Švedske krivima za planiranje terorističkog napada na urede novina Jyllands-Posten u Kopenhagenu zbog karikatura proroka Muhameda koje su 2005. objavljene na naslovnici novina.

Munir Awad, Omar Abdallah Aboelazm, Sabhi Ben Mohamed Zalouti i Munir Ben Mohamed Dhahri mogli bi dobiti i do 16 godina zatvora zbog planiranja terorističkog napada kojim su, kako je izneseno na sudu, osvećujući se za karikature, željeli ubiti velik broj ljudi, javlja BBC.

Sva četvorica švedski su državljani, a danska i švedska policija uhitile su ih samo nekoliko sati prije planiranog napada. Sva četvorica zanijekala su krivnju. U vrijeme uhićenja kod njih je pronađena strojnica s prigušivačem, pištolj, 108 metaka i nekoliko rola ljepljive vrpce. Prema optužnici njihova je namjera bila uplašiti stanovništvo Danske.

Iako su se novine javno ispričale zbog spornih karikatura koje vrijeđaju osjećaje mnogih muslimana, Danska je i danas na meti radikalnih islamističkih skupina.

Komentara 2

RE
@rea
15:55 04.06.2012.

Munir, Omar, Sabhi ....... čistokrvni Nordijci.

KR
Kristina123
22:58 04.06.2012.

Ići ubiti nekoga za karikature? stvarno je religija mira...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije