Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dugotrajno izvlačenje tijela

Četvoricu rudara ugušio metan, petog zatrpala zemlja i kamenje

Coal miners cries in front of the Raspotocje coal mine in Zenica, September 5, 2014. Thirty-four Bosnian coal miners were trapped half a kilometre underground on Friday after an earthquake triggered a rock burst, leaving rescue teams struggling to clear d
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
06.09.2014.
u 18:59

U rudniku kod Zenice proteklih dana zabilježena su četiri gorska udara, razmišlja se o njegovu zatvaranju

Članovi tima za spašavanje u rudnicima i dio tehničkog tima prve smjene rudnika Raspotočje danas su se nakon pomnih analiza spustili na 850 metara dubine kako bi izvukli tijela četvorice stradalih rudara. Za tijelom petog rudara potraga bi mogla potrajati jer im na putu stoje tone zemlje, ugljena i kamena. Riječ je o Hajrudinu Bradarcu, koji je u rudniku počeo raditi tri dana prije nesreće.

Ozlijeđen i jedan spasilac

Prema tvrdnjama rudara koji su sudjelovali u akciji spašavanja, četvoricu njihovih kolega ugušio je metan, a jednoga je zatrpalo kamenje. Rodbina i prijatelji poginulih rudara danas su se okupili ispred ulaza u jamu Raspotočje čekajući kad će ekipe izvući posmrtne ostatke poginulih rudara. Ulaz u krug rudnika zabranjen im je te su postavljene policijske trake kako bi se evakuacija te identifikacija posmrtnih ostataka nesmetano obavila. Sirene vozila hitne pomoći odjekivale su pred ulazom u rudnik jer su članovi obitelji poginulih zbog tuge i šoka padali u nesvijest.

Od 29 rudara koji su izvučeni iz jame Raspotočje, 26 je zatražilo medicinsku pomoć na odjelu urgentne medicine Županijske bolnice Zenica. Nakon detaljnih pregleda, 20 rudara otpušteno je iz bolnice na kućno liječenje s utvrđenim lakšim tjelesnim ozljedama, a preostala šestorica otpuštena su danas, javlja Fena.

Medicinsku pomoć zatražio je i jedan član tima za spašavanje koji je tijekom akcije izvlačenja zadobio ozbiljnije tjelesne ozljede. Sindikat Rudnika mrkog ugljena Zenica na čelu s Mehmedom Oručem dogovora s vlastima Federacije BiH načine pružanja financijski pomoći obiteljima i djeci poginulih rudara, kojima stižu brojni brzojavi sućuti.

Rješenje stoji 25 mil. maraka

Do nesreće u jami Raspotočje došlo je u četvrtak popodne nakon što je zenički kraj uzdrmao potres jačine 3,4 stupnja prema Richteru. Nakon toga dogodio se tzv. gorski udar, koji se inače ne može predvidjeti ni spriječiti. Rudari su ostali zarobljeni u jami jer se odronila velika količina zemlje, kamenja i ugljena.

Prema riječima jednog od rudara, u jami Raspotočje proteklih dana zabilježena su četiri gorska udara. Razmišlja se o zatvaranju jame u kojoj ovo nije prva tragedija. Hoće li se jama zatvoriti ili ne odlučit će, kako je rekao predsjednik Sindikata Rudnika mrkog ugljena Zenica Mehmed Oruč, sami rudari.

Rješenje problema za jamu Raspotočje zeničkog rudnika, u kojemu je oprema zastarjela, jest da se nabavi hidraulično čelo koje košta 25 milijuna maraka te humaniji rad. 

>> Poginuli Hajrudin Bradarac počeo raditi u rudniku prije samo 3 dana

Komentara 1

NE
neboiznadzagreba
20:01 06.09.2014.

Suze i patnje muslimanske sirotinje jednake su suzama i boli kršćanske sirotinje .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije