Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REKONSTRUKCIJA Majka, supruga i bratić ubojice o događajima koji su prethodili četverostrukom ubojstvu zbog vinograda

Četverostruki ubojica Rošker odjenuo uniformu i krenuo ubijati

02.03.2009.
u 19:13

KRIŽEVCI - Branil sam državu, a sad budem branil svoje - kazao je Stjepan Rošker, nakon što se isplakao majci Mariji, iz njezine kuće uzeo oružje i odjenuo uniformu kakvu je nosio za rata: - Povješal je mitraljeze, pištolje i rekal da “ide gore”.

Četverostruko ubojstvo u Križevcima


Četverostruki ubojica Stjepan Rošker branio se šutnjom

Majka Stjepana Roškera plakala je pred kućnim pragom

Bio je veoma nadaren i trenirao je kao junior u zagrebačkom Dinamu


Nisam mogla znati kam će - jecala je na svom kućnom pragu Marija Rošker držeći u rukama rješenja u kojima piše da krvava međa i sinova klijet napravljena na tom gruntu pripadaju njezinoj obitelji. U njezin je dom te subote došao prije 20 sati, iz nekoliko metara udaljene svoje kuće, gdje je odjenuo gardijsku jaknu. Kćerki je kazao da ide na pivu, krenuo i vratio se da je zagrli i pozdravi se s njom. Supruga Đurđa nije ga vidjela kad je odlazio:

Je li uzeo lijekove
- Ne znam je li u subotu uzeo lijekove. Uglavnom, bio je taj dan kod brata, delali su zidariju. Pili su. S njima je bio i susjed Zrinko. Možda su ga malo i podbadali da bude izgubil zemlju. Kad je došel doma, najprije je rekel da ide leć. Onda se predomislio. Uza se je imal i mobitel, taj si je dan kupil bon - priča Đurđa Rošker. Iz majčine kuće Rošker se automobilom dovezao nasuprot doma bratića Siniše. Njegov bijeli ford escort i danas je parkiran na istom mjestu. Svratio je u gostionu preko puta na piće.

- Ušel sam u birtiju i naručil si pivu, a Stjepan je rekel: Daj, bum te ja častil pivom – bilo je to negde deset minuta prije nego što se sve dogodilo –ispričao nam je Goran Pavljak, bratić Stjepana Roškera. – Videl sam da je drven, pa sam se maknul od njega i sel se ujaku, a nisam videl kad je Stjepan izašel – tihim je glasom rekao Pavljak pred kafićem. Zapamtio je što mu je bratić pri plaćanju piva kazao.

– Goran, sutra me buš čital v novinama, mi je rekel. Kaj sam znal na kaj misli.

Prije te subote, kaže, nije ga dugo viđao, a začudio se što je Stjepan pio jer zbog dijabetesa u posljednje vrijeme nije pio. Kad je izišao, Stjepan Rošker se vratio do auta, uzeo oružje i ušao u kuću Siniše Roškera...

I supruga Đurđa i majka Marija ispričat će da je Stjepan Rošker bio u ratu, da je godinama bio bez posla, obolio od PTSP-a, da je pio i davao si injekcije inzulina:

- Novca nije imao ni za lijekove, ni za benzin da dođe do doktora. I zbog tog je bil očajan - govori Đurđa Rošker dok oko nje trčkara mezimica njezina supruga, dvoipolgodišnja unuka. No, posljednju godinu i pol, kaže, prestao je s alkoholom. Ponovno je počeo kad je strina Đurđa Rošker tužbom zatražila nesretni komad zemlje. Tužba mu je, priča obitelj, na kućnu adresu stigla baš na petak trinaesti: - Zašto nisu rekli da je to njihovo kad smo delali klet? - pita se Đ. Rošker.

Vidimo se na groblju
- Sve su imali, a nama su hteli zeti naše, našu muku. Sin, nije imao ni za advokata, ja sam mu davala novce. Kad je tužba stigla, nosio je na policiju ugovor kojeg je pokojna Đurđa falsificirala, htel je prijavit da nam hoće ukrasti naše. Al' vratili su ga nazad. Tako je to kad nemaš ni novaca ni veza - priča uplakana majka.

Vjeruje ona, baš kao i njezina snaha, da Stjepan nije planirao ubiti Jasminu i Tihomira: - Djecu je uvijek jako volio. Žao mi je njih, žao mi je muža. Nikad ga više doma ne bude - kazala je Đurđa Rošker. Da je njezin suprug ubio, doznala je kad je žena Stjepanovog brata došla na njezina vrata: - Zvali su ih Sinišini susjedi i rekli kaj je bilo. Mi smo na teletekstu doznali tko je mrtav - priča.

- Vidimo se na groblju. Ubit ću se - kazao je S. Rošker, dok je bio u bijegu, kćerima na mobitel. No pola sata nakon što je primio SMS da ga vole i da im treba, nazvao je policiju i predao se.


Dan žalosti u Križevcima

KRIŽEVCI – Gradsko poglavarstvo proglasilo je 4. ožujka dan žalosti u Križevcima zbog žrtava pokolja u kući obitelji Rošker – Siniše Roškera (43), njegove kćeri Jasmine (14), njegove majke Đurđice (63) te Tihomira Matoića (19). Na svim zgradama državnih vlasti i jedinica lokalne i regionalne samouprave bit će izvješene državne zastave na pola koplja, a odgađaju se sve predviđene priredbe, zabavni i sportski događaji. Troje članova obitelji Rošker bit će zajedno pokopano u grobnicu na Gradskom groblju u Križevcima u srijedu u 15 sati, a ispraćaj Tihomira Matoića bit će u utorak u 15 sati na groblju u Gorici Miholečkoj kod sela Fodrovca. (on)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije