Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iscrpili se

Četvero mrtvih na Mt. Everestu zbog \'prometnog čepa\'

najviši vrh svijeta
AFP
22.05.2012.
u 09:08

Gužva je nastala jer je oko 150 alpinista krenulo uspinjati se zbog odličnih vremenskih uvjeta. Stvorila se gužva i neki su alpinisti morali čekati da se ostali vrate. Kako su imali ograničenu količinu kisika, iscrpili su se.

Još jedno tijelo pronađeno je na Mount Everestu pa se broj poginulih ovog vikenda popeo na četiri osobe.  Posljednja je pronađena žrtva Ha Wenyi iz Kine. Njegovo je mrtvo tijelo pronađeno nedaleko mjesta na kojem su nađena i ostala tri poginula alpinista, javlja AP.

Svi oni postali su žrtve "prometnog čepa" koji se stvorio u subotu kada je prema vrhovima Mt. Everesta krenulo oko 150 alpinista zbog odličnih vremenskih uvjeta. Stvorila se gužva i neki su alpinisti morali čekati da se ostali vrate. Kako su imali ograničenu količinu kisika, iscrpili su se.

Sva četvorica, doktor iz Njemačke  Eberhard Schaaf, Kanađanin rođen u Nepalu Shriya Shah i planinar iz Južne Koreje Song Won-bin  poginuli su u subotu spuštajući se s visine od 8.850 metara. Pretpostavlja se da su podlegli umoru i visinskoj bolesti.

Najsmrtonosniji  dan Nepalci pamte kao 10. svibnja 1996 kada je na planini živote ostavilo osam alpinista. Glavni razlog njihove pogibije jest u tome što su prekasno krenuli prema vrhu pa ih je na povratku uhvatila snježna oluja.

Alpinisti upozoravaju kako vremenske prilike postaju sve lošije i otežavaju uspon, najvjerojatnije zbog klimatskih promjena.

 

Komentara 4

TI
tirkizna
09:58 22.05.2012.

Sagarmatha je prekrasna smrtonosna planina. Dozvoljava samo odabranima da se popnu na njen vrh. Među njima su bile i naše alpinistice.

JA
Jaximus
11:11 22.05.2012.

Ako netko izaziva prirodu na takav način samovoljno riskira i posljedice.

IP
info_punkt
11:47 22.05.2012.

Premda se Everest ne smatra jednim od težih uspona (jer ima daleko težih, poput Annapurne ili K2), ima prilično veliku smrtnost od nekih 13%... Problem je u velikoj komercijalizaciji te ture, pa se danas svaka šuša hoće popeti na Everest.. Danas se gore nerijetko penju i starci od preko 70 godina, a rekord je 76 godina. Uvijet je da ste bogati i da možete platiti nepalskim vlastima 25.000$ za propusnicu i još toliko za šerpe koje će vam - nositi opremu!!! (haha, toliko o sportskom duhu).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije