Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravstveni biznis

Četiri tisuće Britanaca dolaze u Hrvatsku na operaciju sive mrene

28.08.2008, Zagreb - Zena na laserskoj operaciji ociju kod dr.Gabrica u poliklinici Svijetlost.Oftalmolog profesor dr. Nikica Gabrić skida dioptriju pomocu lasera.  Photo: Petar Glebov/24sata
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
16.03.2015.
u 15:45

U sljedećih pet godina u planu je 12 tisuća operacija godišnje, što iznosi 100 milijuna kuna prihoda u izvoznim poslovima

Vlasnik privatne oftalmološke klinike Svjetlost Nikica Gabrić sklopio je posao s partnerom iz Velike Britanije pa će od ovog mjeseca u zagrebačku i splitsku zračnu luku slijetati pacijenti iz Velike Britanije koje u Svjetlosti čeka operacija oka, a platit će je britansko javno zdravstvo.

Gabrić nikad nije poslovao s HZZO-om, a sad je zaključio posao s National Health Serviceom (NHS), koji je britanska inačica Zavoda, pa će njegova klinika u Zagrebu i Splitu izvesti 4000 oftalmoloških operacija britanskih pacijenata. Najveći dio zahvata na otklanjanju sive mrene, točnije njih 3000, obavit će klinika u Zagrebu, dok je još 1000 operacija ugovoreno za kliniku u Splitu, potvrdio nam je Gabrić dodajući da je ugovor sklopljen na jednu godinu.

No čini se da je to početak jedne velike poslovne priče. Kako on navodi, uz uvjet da su obje strane zadovoljne, postoji i mogućnost automatskog produljenja ugovora na deset godina. Usto se radi tek o prvom, nikako ne i jedinom Gabrićevu poslu na tržištu EU. Doznajemo da su pred zaključenjem i ugovori s drugim partnerima iz dviju zemalja sa sjevera Europe.

Rast prihoda

Uz veći obujam posla koji će Svjetlosti donijeti i porast prihoda od najmanje 50%, Gabrić planira i svoju novu veliku investiciju u iznosu od oko 9 milijuna eura u izgradnju i opremanje nove klinike u Zagrebu.

"U sljedećih pet godina u planu Svjetlosti je 12 tisuća operacija godišnje što prema sadašnjim cijenama iznosi 100 milijuna kuna prihoda u izvoznim poslovima. Zapošljavat ćemo i liječnike i medicinske sestre", najavljuje Gabrić. Inače, on je poznat kao veliki zagovornik modela zdravstvenog turizma čiji bi dio trebao biti i konkretni posao za Britance. Prvi je to proboj u tom području pružanja zdravstvenih usluga na relaciji jedne domaće zdravstvene privatne ustanove prema korisniku koji dolazi na liječenje iz neke članice Unije, i to na račun tamošnjeg javnog zdravstva. Otkad je Hrvatska postala dio zajedničkog tržišta Unije od 500 milijuna građana, otvorilo se zapravo nevjerojatno veliko tržište zdravstvenih usluga koje se mjeri u milijunima. Ključno je u pravilima EU što se troškovi liječenja u drugoj članici priznaju onima koji dugo čekaju na neku pretragu do iznosa određene zdravstvene usluge u zemlji korisnika. Taj je uvjet Gabrić zadovoljio svojom konkurentnom ponudom. Liste čekanja su duge, na operaciju sive mrene čeka se između godinu i godinu i pol. S druge strane, trošak operacije u privatnoj klinici po oku iznosi 2300 funti, a u javnoj između 1600 i 1700 funti.

"Ponudio sam 600 eura nižu cijenu, odnosno 1070 eura za jedno oko te 900 za drugo", kaže on dodajući da su spremni za prve pacijente iz Engleske koje očekuju ovog mjeseca.

Položili oštre testove

Sklapanju posla, doznajemo, prethodio je dugotrajni postupak akrediticije. Ispitani su svi segmenti u djelovanju klinike, a na kraju se pokazalo da je u kvaliteti nadmašila klinike nekih zemalja čije usluge već koriste britanski pacijenti. "Naša je prednost u tome što već sad imamo 30 posto pacijenata izvan Hrvatske. S malo većom organiziranošću po istom modelu moglo bi se raditi i u javnim bolnicama", tvrdi Gabrić.

>> Nikica Gabrić: Ova vlast nema pojma o ekonomskoj politici

Komentara 20

R0
R00kie
16:08 16.03.2015.

svaka mu cast!!!

Avatar TvojUjko
TvojUjko
15:57 16.03.2015.

Uložit će g. Gabrić još 9 milijuna eura u novu kliniku u Zagrebu....u ovoj državi ili imaš ili nemaš...sredine nema

Avatar bok
bok
16:52 16.03.2015.

..isto se moze i primjerice s zubarima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije