Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Četiri sindikata potpisala novi ugovor s Vladom, a četiri nisu

– Neka ide ća iz sindikata – poručila je Spomenka Avberšek kolegi Vilimu Ribiću koji se najžešće bunio protiv potpisivanja izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora.
13. srpnja 2012. u 16:01 138 komentara 3 prikaza
sindikati (1)
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Sindikati okupljeni oko Matice hrvatskih sindikata koji zastupaju zaposlene u obrazovnim institucijama te jedan dio medicinskih sestara i tehničara ostali su pri svome i nisu potpisali izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora. Tako je rezultat izjednačen u broju potpisa jer su četiri pregovarača potpisala, a četiri nisu.

S obzirom na to da četiri sindikata koja su potpisala izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora predstavljaju tri od četiri djelatnosti, Vlada pokreće arbitražu . U Vladi se nadaju da će arbitriranje završiti idući tjedan, a riječ arbitra bit će presudna za ishod ovih pregovora.

Ako se arbitar odluči za izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora, onda zaposleni u svim javnim službama ove i sljedeće godine gube dvije božićnice i jedan regres. Jubilarne nagrade neće dobiti oni koji imaju manje od 35 godina staža. Prosvjetari će dobiti dodatak od 2,3 posto tek s prvim siječnja 2013., ali će im se i dalje uplaćivati dodaci od 3, 5, 7 ili 9 posto, ovisno o godinama staža. Naknada za prijevoz dokazivat će se računima pri čemu će oni koji se na posao voze automobilom dobiti povrat 75 posto stvarnog troška.

Ako arbitar odluči da je Matica sindikata u pravu, Vlada će da bi postigla nužne uštede i zadržala masu plaća na 21,6 milijardi kuna, svima revidiranjem koeficijenata smanjiti plaće za 10 posto, a prosvjetari će ostati i bez dodatka od 3, 5, 7 ili 9 posto već u kolovozu.

– Državni će službenici zadržati plaću jer su normalni, a mi ćemo ostati bez toga jer se netko inati. Neka ide ća iz sindikata – poručila je Spomenka Avberšek kolegi Vilimu Ribiću koji se najžešće bunio protiv potpisivanja izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora.

Pritom je javno zatražila od ministra Miranda Mrsića i Vlade da se domisle načinima kako će izbjeći kažnjavanje onog dijela javnih službi koji su se željeli dogovoriti s Vladom, što su dokazali potpisima na izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora. Četiri sindikata koja predstavljaju liječnike, socijalnu skrb, medicinske sestre i kulturu osjećaju se ucijenjenima od zaposlenih u obrazovanju.

Mrsić: U arbitražu se može ući i ako sin

Mrsić: U arbitražu se može ući i ako sindikati ne ponude svoje arbitre

Konačnu odluku o Temeljnom kolektivnom ugovoru donijet će pet arbitara. Dva će predložiti Vlada, dva sindikati, a jedan će biti neovisan. Ministar Mirando Mrsić, gostujući u Dnevniku HRT-a, objasnio je da se u proces arbitraže može ući i ukoliko sindikati ne ponude svoje arbitre.

- To se već dogodilo prije otprilike godinu dana kada sindikat Spomenke Avberšek nije htio potpisati dodatak sporazumu.Tada je provedena arbitraža. Iako gospođa Avberšek nije pristupila sporazumu, zaključak je bio da se sporazum odnosi i na taj sindikat i da su izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora valjane. Ako je vrijedilo onda po istom principu vrijedit će i sada - rekao je Mrsić za Dnevnik HRT-a. Mrsić se ne boji prosvjeda jer su oni, kaže, legitimno izražavanje nezadovoljstva. (irk/VLM)

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • -obrisani-:

  tipicna komunjarska retorika - zavadi pa vladaj - komunjare preko svojih sindikalaca zele provesti svoje zamisli...

 • Avatar neidemdalje
  neidemdalje:

  spomenka vrijeme je za reizbor u "tvom" sindikatu ...

 • Avatar perodeformero
  perodeformero:

  new_day_yesterday - ma slažem se s tobom da se previše štedi na školstvu. Ali i bi se mogao složiti da se ta stvar nemože riešiti za 6 mjeseci mandata, nakon što je bivša vlast što svojom nesposobnošću, što svjetskim sranjima, ... prikaži još!a, ostavila zemlju na rubu dužničkog ropstva. najviše im zamijeram lakonsko potpisivanje stvari pod pritiskom i prebacivanje loptice na slijedeći mandat