Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bolje ljetovanje

Četiri plaće za sedam dana u hotelu

turizam, turisti
Ivo Čagalj/PIXSELL
Autori: Gojko Drljača, Radmila Kovačević
05.06.2011.
u 12:00

Ni hrvatska obitelj s natprosječnim primanjima ne može si priuštiti bolje ljetovanje na Jadranu

Zamislili smo da smo hrvatska obitelj s natprosječnim primanjima koja si je ove godine odlučila priuštiti nešto bolje ljetovanje nego uobičajeno.

Prevruća potkrovlja

Supruga, dvoje djece (6 i 13 godina ili 13 i 14 godina) te muž nisu u našoj priči sanjali ni o kakvom ludom provodu, o hotelima s pet zvjezdica niti o bilo kakvoj ekstravagantnoj ponudi. Pucali su, istina, na četiri zvjezdice i razmišljali samo o tome kako se sedam ili četrnaest dana na hrvatskom Jadranu u potpunosti opustit, ne raditi ništa te ispuniti svoje temeljne životne potrebe - doručkovati, ručati, večerati te pri tome piti. Ove godine ih nisu zanimali tijesni privatni apartmani u prevrućim potkrovljima dodatno podgrijani kuhanjem za ručak ili večeru. I da – usudili su se sanjati o špici sezone, ne o nekom plivanju u prehladnom moru. Međutim...

Već prvi poziv u Family Hotel Diadoru otkrio im je da all inclusive ponuda u obiteljskoj sobi (doručak, ručak i večera uz besplatno piće) u drugoj polovini srpnja stoji 20.150 kuna za sedam noćenja ili 3,7 prosječnih hrvatskih plaća. I za natprosječnu hrvatsku obitelj previše! Da su u Diadori odluči provesti tri i pol tjedna radnik s prosječnom hrvatskom plaćom za to bi trebao raditi godinu dana.

U umaškom hotelu sa četiri zvjezdice, obitelj koja ima dvoje djece i ‘peh’ da se radi o trinaestogodišnjaku i četrnaestogodišnjaku (a ne o mlađoj djeci na koju hoteli daju ili 50 posto popusta ili ih čak primaju besplatno) dvotjedno ljetovanje stajalo bi oko 30.000 kuna.

U Dubrovniku ili na Malom Lošinju slični bi gušti stajali oko 40.000, a u Zadru bi se izdatak približio vrtoglavoj svoti od 50.000 kuna. Toliko - dovoljno da se kupi solidan polovni automobil ili obnovi namještaj i bijela tehnika kod kuće - samo uistinu rijetki mogu izbrojiti za godišnji odmor. Nakon informacija koje su nam ukazivale da za našu četveročlanu obitelj all inclusive ponuda u hotelima s četiri zvjezdice znači 20-30 tisuća kuna za sedam dana, odlučili smo da naša obitelj možda ipak ne treba ručati. Nazvali smo poznatu grupu Hotela Solaris kod Šibenika te doznali da za sedam polupansiona (doručak, večera, piće) u hotelu Niko treba potrošiti “samo” 13.307 kuna ili 2,4 prosječne hrvatske plaće.

U domaćim agencijama teško se mogu i sjetiti kad su uopće prodali četrnaestodnevni aranžman.

Tek na akciji pristupačni

- Naši ljudi, ako ne idu u jeftiniji privatni smještaj, uglavnom biraju hotele s tri zvjezdice. Većini su zanimljive cijene koje počinju s 1995 kuna za sedmodnevni odmor i završavaju na maksimalno 3995 kuna. Objekti sa četiri zvjezdice postaju opcija tek kad ponude neku osjetniju cjenovnu akciju, pa sedam polupansiona po osobi pojeftini sa četiri na, recimo, 3200 kuna.

I to sve vrijedi ili za ljude bez djece ili za obitelji koje imaju manju djecu, do 12 godina kada još za njih dobivaju osjetne popuste – kazuje Dalibor Čanaglić iz agencije Kompas. Statistika je lani zabilježila da su Hrvati od ukupno 5,4 milijuna noćenja ostvarenih na odmoru, u hotelima proveli svega 1,9 milijuna. Ponajmanje, naravno, u spomenutim visokokategornicima, kojih je iz sezone u sezonu na Jadranu sve više. Iako tristotinjak od 600 hrvatskih hotela još uvijek nosi cjenovno dostupnije tri zvjezdice, oko 150 ih već ima četiri zvjezdice. Otprilike toliko je u nas još uvijek i hotela s dvije zvjezdice, dok se s pet zvjezdica na pročelju može pohvaliti 4 posto, odnosno nešto manje od 30 hotela.

Zahvaljujući jeftinijem privatnom smještaju u kojem se još u sezoni može dobiti noćenje i po desetak eura oko 1,5 milijuna Hrvata ipak ode na more. Valja pripomenuti da svi spomenuti hoteli nemaju nikakvu bogatašku ponudu nego zapravo predstavljaju visoki standard odmora u kojem bi trebala uživati prosječna zapadnoeuropska obitelj. Moglo bi se reći da bi si tako nešto natprosječna hrvatska obitelj trebala moći priuštiti barem svakih četiri ili pet godina. Ali, na žalost, ne može.

Sedam polupansiona u rovinjskom Edenu za našu obitelj stoji 3570 eura. Do u euro se poklapa s cijenom Valamar LaCrome Dubrovnik hotela. Mnogi se, vjerujemo, sa žalom prisjećaju ere radničkih odmarališta kad su neka od njih nudila skoro isto kao današnji hoteli sa tri zvjezdice, ali gotovo besplatno.

Komentara 36

Avatar bok
bok
13:30 05.06.2011.

Pa ima privatnih smjestaja koliko hocete. Za svaki dzep ima ponuda i rjesenja. Gdje je problem?

CH
chemica
14:15 05.06.2011.

U komunizmu su nam bili dobri i autokampovi. Sirotinja bi sada u hotele? Nakon što joj je domovina opljačkana do neprepoznatljivosti? Štedite, ljudi. Štedite. Najljepše tek dolazi.

JE
jelutalica
15:35 05.06.2011.

Čudno kad se radi o odlasku na skijanje onda svi imaju love za skupe skije, skafandere, ski karte i ostalo što ide uz to i dižu se krediti za sve to i hvale se kako je otišlo 100000 Hrvata naa skijanju po svim skijalištima Europe a kad treba paltit samo hotel kod nas na Jadranu i doć samo s kupaćama i ručnikom e onda je sve to skupo a na skijanju za jedan doručak potrošiš više nego na pizzu na moru itd itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije