Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gaza

Izrael u školi UN-a granatama ubio najmanje sedmoro djece

Pojas Gaze
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
24.07.2014.
u 23:00

Realni zahtjevi - 
Traže slobodno ribarenje, otvaranje dvije granice te obnovu zračne luke

Broj žrtava, mahom, palestinskih civila, u sukobu između Izraela i Pojasa Gaze neprekidno raste, no nikakvih naznaka o okončanju sukoba jednostavno nema. Ujedinjeni narodi opisuju situaciju kritičnom, a samo bi obustava vatre barem malo poboljšala situaciju.

Najmanje 16 osoba, od čega sedmoro djece, ubijeno je, a oko 200  ranjeno, kad su četiri granate iz izraelskih tenkova jučer pogodili       UN-ovu školu u Gazi.

U ovome trenutku 44 posto teritorija Pojasa Gaze predstavlja pješačku borbenu zonu iz koje su istjerani svi civili pa je stanovništvo ovog ionako prenapučenog područja zgurano i zbijeno na gotovo dvostruko manji prostor nego do prije nekoliko tjedana.

Ovise o ribi koje nema

Ključ primirja leži u famoznim “Hamasovim uvjetima” pod kojima je ova teroristička organizacija, koja ima neprijepornu vlast na palestinskom području, spremna zaustaviti neprijateljstva i raketne napade na Izrael. S druge strane, Tel Aviv ne želi ni čuti o prihvaćanju uvjeta koje tako silovito traže Palestinci. Ipak, bez obzira na činjenicu da je Hamas doista teroristička organizacija koja zakonom sile i terora vlada Pojasom Gaze, uvjeti koje zahtijevaju od Izraela nisu nerealni. Dapače, riječ je o poštovanju nekih osnovnih civilizacijskih načela koja sada vrijede u cijelom slobodnom svijetu, ali ne i u opkoljenom Pojasu Gaze.

Prvi Hamasov uvjet za prekid neprijateljstava je veći pristup međunarodnim vodama. U ovome trenutku Palestinci, uključujući i njihove ribarske brodove, imaju pravo izlaska na more do dubine od 3 milje. Hamas za zaustavljanje napada traži da se ta granica pomakne na 20 nautičkih milja, među ostalim, i zato što je priobalni pojas u kojemu Palestinci sada ribare gotovo potpuno izlovljen i ribe u njemu jednostavno nema. A upravo o ribi ovisi većina stanovnika tog iznimno siromašnog područja. Drugi je uvjet otvaranje graničnih prijelaza prema Egiptu koji su zatvoreni prije devet godina kada je Hamas osvojio vlast na izborima. Treći je pak otvaranje granica prema Izraelu kako bi se lakše trgovalo, dok je četvrti dopuštenje obnove aerodroma kako bi se Gaza povezala sa svijetom. Aerodroma koji su još davno srušili Izraelci.

Strah od Irana i Sirije

Svi su ovi zahtjevi, ma kako miroljubivo zvučali, glatko odbijeni u Tel Avivu. Obrazloženje – poštovanjem ovih uvjeta Hamas bi se mogao dodatno naoružati i učvrstiti svoje veze s Iranom i Sirijom. Sukobi se nastavljaju, i odgovaraju objema stranama. Izraelu jer ima mogućnost razbijanja Hamasove infrastrukture, Hamasu jer jača položaj među Palestincima. Stradaju samo ljudi, civili koji su u ovoj igri ionako samo pijuni.

>>Astronaut snimio pojas Gaze iz svemira: Ovo je najtužnija fotografija dosad

>>Sramotna izvještavanja iz Gaze u kojoj dnevno ubiju desetero djece

Komentara 40

RE
retfala
23:15 24.07.2014.

kakva lakrdija od međunarodne zajednice...nas su razapeli zbog tri petarde bačene na Knin i optužili za prekomjerno granatiranje...kada netko baci jaje na sinagogu sazivaju VS...ovo je gadljivo...

L0
luena 01
23:16 24.07.2014.

Zasto nitko Izralecima ne stane na put i kaze ,dosta je ubijanja... Koliko dugo ce svijet njihovo ubijanje neduzih gledati i nista ne poduzeti... Ovaj svijet nije zasluzio da existira...

Avatar superhik74
superhik74
23:18 24.07.2014.

Ta genocidna tvorba zvana Izrael je teroristicka kolonijalna tvorevina nastala etnickim ciscenjem domicilnog Palestinskog stanovnistva tako da od te tvorbe nista nije za cudjenje. Dok god ih SAD kojim vladaju cionisticki bankari zadnjih sto godina, stiti, nastaviti ce sa zlocinima protiv covjecnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije