Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Malverzacije sa zdravstvenim osiguranjem

Četiri godine suđenja: ročište opet odgođeno, nitko nije došao na sud

LORA 2
Ivo Cagalj/PIXSELL
06.11.2020.
u 07:50

30 milijuna kuna šteta je u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje. Za malverzacije su okrivljeni Jadranka Dinčir i Branko Beus, a treći, Stjepan Gott, u međuvremenu je preminuo

Da ponekad godine nisu dovoljne da se završi neki sudski postupak u Hrvatskoj, javna je tajna. No problem je što je takvih postupaka, s velikim štetama, sve više i više, a to sigurno ne pogoduje dojmu javnosti o funkcionalnosti pravosuđa. Jedan od takvih postupka je i suđenje Jadranki Dinčir (64) i Branku Beusu (62) zbog optužbi da su Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) oštetili za oko 30 milijuna kuna. Ročište koje se trebalo održati jučer na zagrebačkom Županijskom sudu odgođeno je jer se na njemu nitko nije pojavio.

Razlog je tome teško zdravstveno stanje Jadranke Dinčir o čemu je njezin odvjetnik podneskom unaprijed obavijestio i sud i tužitelja jer tužitelj na raspravu dolazi iz Karlovca. Molio je odgodu rasprave za mjesec dana, a sudu je dostavio i opsežnu medicinsku dokumentaciju te naveo da su s tužiteljstvom postigli nagodbu o priznanju krivnje. S obzirom na tu situaciju, tužitelj se složio s odgodom rasprave. Što se tiče Buesa, koji također ima ozbiljnih zdravstvenih problema, ni on ni njegov odvjetnik nisu se pojavili, niti su sud obavijestili da neće doći. Sutkinja Maja Štampar Stipić naložila je medicinsko vještačenje okrivljenika, kako bi se ustanovilo jesu li Beus i Jadranka Dinčir raspravno sposobni te je odgodila raspravu za 9. prosinca.

Riječ je o slučaju u kojem je optužnica podignuta u siječnju 2016., a prije no što je podignuta, jedan je od osumnjičenika, Stjepan Gott, koji se navodi u činjeničnom opisu optužnice, preminuo. Suđenje je na zagrebačkom Županijskom sudu počelo u siječnju 2017. kada su Jadranka Dinčir i Beus zanijekali krivnju. Kako je bila riječ u postupku tijekom kojeg je bilo predviđeno saslušanje gotovo 300 svjedoka, u samom startu bilo je jasno da će ono potrajati. Jedno vrijeme rasprave su se održavale u redovitom ritmu te je ispitan poveći broj predloženih svjedoka, dok je od saslušanja određenog broja svjedoka tužiteljstvo planiralo odustati. No onda se prvo teško razbolio Beus, a zatim i Jadranka Dinčir pa je suđenje zapelo zbog njihova teškog zdravstvenog stanja.

Inače, prema navodima optužnice, Jadranku Dinčir nazivali su “majkom hrvatskih branitelja”. U optužnici napisanoj na 300 stranica navodi se da je to bio nadimak, odnosno šifra za nekadašnju zaposlenicu HZZO-a. Tužiteljstvo nju i Beusa tereti da su sa sada pokojnim Stjepanom Gottom osmislili način kojim su varali HZZO, dok su oni sami, tvrdi tužiteljstvo, dobro zarađivali. Jadranka Dinčir i Beus optuženi su da su pomoću posrednika tražili branitelje kojima su potom sređivali da dobiju novčanu naknadu na koju nisu imali pravo. Sve se događalo od 2002. do 2005., a u optužnici se navodi 200-tinjak branitelja kojima je isplaćena naknada na koju nisu imali pravo. Naknada se isplaćivala na temelju krivotvorene liječničke dokumentacije, a među onima kojima je na takav način isplaćena naknada bio je i Vinko Žuljević Klica koji je likvidiran 2015. Po navodima optužnice, njemu je neosnovano isplaćeno 91.668 kuna. O toj isplati on je iskazivao tijekom istrage te kazao da ne poznaje okrivljene.

– Sudjelovao sam u Domovinskom ratu i umirovljen sam kao RVI i sjećam se da sam ostvario neka prava preko HZZO-a. Nitko mi nije pogodovao jer sam prošao prilično težak put da ta prava ostvarim. Ove isplate se ne sjećam, a molbu poslanu HZZO-u 21. kolovoza 2007. nisam napisao osobno, ovlastio sam jednog od svojih vojnika. No u toj molbi navedene su neke neistine o mojem umirovljenju – kazao je Klica u istrazi.

Tužiteljstvo smatra da je Beus“zaradio” oko dva milijuna kuna, a Jadranka Dinčir oko 2,3 milijuna kuna. To je, tvrdi tužiteljstvo, dobila kao proviziju u manipuliranju s novčanim naknadama.

Komentara 2

NE
Neo001
14:55 06.11.2020.

Naš je problem što su nam brojni akteri iz pravosuđa, DORH-a, USKOK-a, i drugih institucija ostaci trulog, zločinačkog komunizma,zato nije procesuiran ni osuđen ni jedan zločinac komunizma osim perkovića i mustača zahvaljujući Njemačkoj. Trebalo bi strogo kazniti i sve aktere u procesuiranju koji čine sve da se odugovlači procesuiranje, pa i zastare kao što su razni zlotvori nobilo, prodnovič i slični. Najveća je nepravda odugovlačenje i zastara i zbog toga bi trebalo procesuirati i kazniti sve one koji zbog raznih interesa guše pravdu i zabraniti da se bave tim poslom.

BA
bajos
18:55 07.11.2020.

Zanimljivo...kad neznaju.. Doktor Rubala se nagidio s drzavom..poklonio nekretnine i nikom nista cak i i oni koje je spremio u mirovinu nitko nije bio na reviziji...izglada da je necija familija dobro bila umirovljena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije