Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blagdan u Haagu: Kako će se proslaviti Božić u Scheveningenu

Čestitke Gotovini stižu nakon Božića

23.12.2005.
u 21:42

 Ujutru na Božić, zajedno s ostalim Hrvatima s kata, pripremili smo mali domjenak. Uredili smo dvoranu i postavili stolove, sve servirali i na samom početku molili se Bogu. Dok smo se molili, s nama su bili i Srbi i Muslimani. Nakon jela, ja i Mića smo zasvirali. Taj dan smo imali pravo na dva telefonska poziva, sve je bilo lijepo i uživjeli smo se u situaciju da se to događa negdje drugdje  opisuje proslavu Božića u pritvoru Scheveningen Zoran Kupreškić, koji je ondje, nevin, proveo više od četiri godine, što je na kraju ukoričio u knjigu "Haaška priča". Slična atmosfera bit će i ovog Božića, koji u pritvorskoj jedinici Scheveningena koju vodi Irac (katolik) Thimoty McFaden, prvi put dočekuje hrvatski general Ante Gotovina.

Labaviji režim
"Vjersko raspoloženi" Irac, za razliku od ostalih dana, u vrijeme vjerskih blagdana, pa tako i Božića, uvodi "labaviji režim" nadzora pritvorenika. "Labaviji nadzor" uključuje mogućnost da pritvorenici katoličke vjeroispovijesti, zajedno s ostalim pritvorenicima drugih konfesija, za proslavu Božića organiziraju skromnu svečanost. To uključuje skromni domjenak, uz suhomesnate proizvode i sir, kupljene u pritvorskoj kantini. Iako uobičajni režim uključuje samo privremene boravke izvan pritvorskih ćelija, za Božić će pritvorenici na "otvorenom" moći provesti cijeli dan, od sedam do 17 sati. Skromno slavljeničko okružje uključuje i mogućnost kretanja i fizičkog kontakta pritvorenika sa svih triju katova. Za tu prigodu zatvorsko osiguranje omogućuje veći broj telefonskih kontakata s unaprijed određenim članovima obitelji ili prijateljima. Zbog takva režima, vjerski blagdani, bez obzira radi li se o praktičnim vjernicima ili ateistima, s velikim se emocijama proživljavaju među pritvorenicima Scheveningena bez obzira na nacionalnu ili vjersku opredijeljenost.

Malo zakašnjenje
Brojne čestitke koje ovih dana građani Hrvatske šalju generalu Anti Gotovini, u pritvor Scheveningena stići će sa zakašnjenjem od nekoliko dana. Genaralu, kao i svim ostalim pritvorenicima katoličke vjeroispovijesti, Božić će čestitati osobno upravitelj pritvora.


Važno za psihičku ravnotežu

Vrlo bitnim u održavanju ukupne psihičke ravnoteže pritvorenika, među kojima ima i onih koji padaju u duboke depresije, uprava smatra upravo blaži tretman pritvorenika tijekom blagdana. Prema Kupreškićevu iskustvu, s traumatičnim pritvorskim danima najlakše su nakraj izlazili ljudi koji su živjeli vojnički život. Stoga on smatra da će general Ante Gotovina stoički podnijeti sve izazove i emotivne oscilacije koje ga budu pratile za vrijeme pritvora u uskim ćelijama Scheveningena.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije