Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gomilanje slučajeva u ladicama

"Češljaju" sud u Metkoviću, prvi nadzor otkrio propuste

spisi
Foto: Thinkstock
17.06.2015.
u 22:00

Ovdje su neljudski uvjeti nemamo infrastrukturu, opremu ni ljudstvo, žali se jedan od zaposlenika

Zbog neažurnosti i spremanja slučajeva u ladice, sucima Prekršajnog suda u Metkoviću prijeti pokretanje stegovnog postupka, tvrdi naš izvor dobro upućen u situaciju u toj ustanovi. Kako doznajemo, pretprošli ih je tjedan posjetila inspekcija koja je utvrdila određene nepravilnosti, a potkraj ovog mjeseca čeka ih još jedan posjet nadzorne skupine Visokog prekršajnog suda (VPS).

Uletjeli u reformu

– Kakvo je stanje na metkovskom sudu i ima li elemenata za utvrđivanje ičije odgovornosti, znat će se nakon što povjerenstvo sastavi izvješće o nadzoru. Riječ je o redovitom nadzoru i obilasku sudova u Metkoviću i Dubrovniku – kazali su prošloga tjedna na VPS-u.

No, nekoliko dana poslije priča je malo drugačija: odlučili su ponovno pročešljati Prekršajni sud u Metkoviću.

– Tijekom prvog nadzora uočene su određene slabosti i propusti koje treba temeljitije istražiti, što je nemoguće napraviti u jednom danu. Stoga je dogovoreno da će se ponovno ići u nadzor suda kako bi se utvrdilo pravo stanje – kazao je sudac Marko Rašo, glasnogovornik VPS-a.

Redovita inspekcija višeg suda kontrolira obrađuju li se spisi po redu, je li sud ažuran, pridržava li se zakonskih rokova u rješavanju predmeta, vodi li sve potrebne statistike, koji je razlog za dugotrajnost postupka i slično. Tek nakon toga Državno sudbeno vijeće raspravlja o pokretanju stegovnog postupka protiv sudaca. Zahtjev za pokretanje postupka može podnijeti predsjednik suda, kao i predsjednik neposredno višeg suda, ali i sam ministar pravosuđa. Kako doznajemo, Ministarstvo pravosuđa zasad nije uključeno u priču s metkovskim Prekršajnim sudom, na kojemu priznaju da ih je posjetila inspekcija, ali kažu kako im je informacija o mogućem pokretanju stegovnih postupaka prvi glas.

Predsjednica suda Stanka Obradović nekoliko je dana bila nedostupna za komentar, ali razgovarali smo s drugim djelatnicima. Jedan od njih požalio se na “neljudske uvjete” u kojima rade.

– Uletjeli smo u reformu pod blokadom, a usput su nam dodijeljena još dva suda, Ploče i Vrgorac. Godinama smo radili u dvije prostorije od po 12 kvadrata. Sada smo u nešto većem prostoru, ali i dalje, primjerice, nemamo namještaj. A kako staviti spise u arhivu ako nemate ormar u koji ćete ih pospremiti – pita se jedan od zaposlenika suda u Metkoviću, koji 1. srpnja postaje Stalna služba Prekršajnog suda u Dubrovniku.

Rekao je kako im, osim infrastrukture, nedostaju i oprema i ljudstvo. Trenutačno su zaposlena četiri suca, od kojih jedan početkom kolovoza odlazi u mirovinu.

Lako je uzeti batinu

– Usporavaju nas i mjesečni izvještaji i računalni sustavi. Stalno dobivamo nove programe i ne može se ljude brzo obučiti kako da rade na njima. Lako je uzeti batinu, provesti nadzor i utvrditi da u roku od mjesec dana nešto nije napravljeno te onda nekoga kazniti. No, nitko se ne pita zašto je to tako, u kakvim uvjetima radimo, s koliko ljudi. A da i ne govorimo da zaprimljenih predmeta po jednom sucu imamo više od nekih velikih gradova – zaključio je zaposlenik metkovskog suda.

>> 'Nitko ne postavlja pravo na dom na način na koji se to pokušava kod nas'

Foto: Alcatel

Komentara 3

MX
Mister X
02:21 18.06.2015.

Fuj i sramota !

SA
samoborka
23:17 17.06.2015.

Isprike... Ok, ali sto su doticni djelatnici toga suda poduzeli po pitanju svoje navodne preopterecenosti? Jesu li se kome zalili? Jesu li zahtijevali zaposljavanje dodatnog kadra? ...ili su sve to skupa samo izlike za nerad i parazitiranje..

OB
Objektivno...
07:56 18.06.2015.

Neće biti ništa od stegovnog postupka! Ako prije par godina nije bilo nikakvog stegovnog postupka na Županijskom sudu u Osijeku kada je sutkinji pronađen spis u đakovačkom parku, zašto bi u Metkoviću bilo stegovnog postupka? Da ne komentiram kako se Ličani rukuju i gdje guraju prst prilikom "rukovanja"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije