Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FOTKA NA OSOBNOJ

Češkom 'pastafarijancu' dopustili fotografiju s cjedilom na glavi

lukaš novy
Facebook/Lukáš Nový
02.08.2013.
u 12:05

Lukáš Nový tvrdi da je pripadnik Crkve letećeg špageti-čudovišta, koja je osnovana u SAD-a kao parodija organizirane religije

Čeh Lukáš Nový iz Brna izborio se za pravo da na fotografiji na osobnoj iskaznici na glavi nosi cjedilo za tjesteninu, piše Daily Mail. Nový tvrdi da je "pastafarijanske vjere" te da zbog toga na glavi stalno mora nositi cjedilo. Gradska uprava zaključila je da bi zabrana neobičnog zahtjeva bila u suprotnosti s češkim zakonima o vjerskoj jednakosti.

– Zahtjev je u skladu sa zakonima Češke Republike koji dopuštaju pokrivala za glavu iz vjerskih ili medicinskih razloga ako ne prekrivaju lice – rekao je glasnogovornik grada Pavel Zara.

Novy tvrdi da je pripadnik Crkve letećeg špageti-čudovišta, koja je osnovana u SAD-a kao parodija organizirane religije. Članovi tvrde da je nevidljivi izvanzemaljac sastavljen od špageta i mesnih okruglica stvorio svemir nakon opijanja. Pastafarijanci svaki petak slave kao sveti dan.

Nový nije prvi pastafarijanac kojemu je prošla slika s cjedilom. Prije njega to je učinio Austrijanac Niko Alm koji je 2011. godine, tri godine nakon zahtjeva, napokon dobio vozačku s takvom fotografijom. Međutim, u austrijskoj su policiji tvrdili da je vozačka bila gotova već 2009. godine, ali je nitko nije došao pokupiti. Glasnogovornik bečke policije Manfred Reinthaler rekao je da fotografija nije odobrena iz vjerskih razloga nego zato što je Almovo lice u potpunosti vidljivo. Alm je prije odobrenja ipak trebao proći psihološki test kako bi dokazao da može voziti.

>> Jesu li i vama čudne fotografije na novim osobnim iskaznicama?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije