Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Přívoz

Češki Romi odbijaju napustiti domove unatoč nalogu vlasti

KK Lions
Foto: Željko Hladika
1/2
07.08.2012.
u 16:20

Kuće u Přívozu, tvrde lokalni dužnosnici, u lošem su stanju, nisu pogodne za stanovanje i opasne su

Oko 140 ljudi, većinom Roma, odbija napustiti svoje trošne domove u Přívozu, dijelu češkog grada Ostrave, unatoč nalozima vlasti. Predstavnici grada i policije jučer su došli pregledati stanove te su zaključili da su opasni i neprikladni za stanovanje, no stanovnici koji ih žele djelomično popraviti traže da vlasti promjene svoju odluku, prenosi Prague Daily Monitor.

Lokalna komunalna tvrtka prije dva tjedna zatvorila im je vodu jer je nisu plaćali. U naselju je prvotno živjelo 200-tinjak ljudi, no neki su postupili po nalogu i preselili se u hostel. Od preostalih obitelji samo ih dvoje ondje živi legalno, dok su drugima istekli zakupni ugovori. Neki od stanovnika u naselju žive više od 30 godina.

Monika Šimůnková, povjerenica za ljudska prava češke vlade, pozvala je lokalne dužnosnike da stanovnicima naselja osiguraju privremeni smještaj u lokalnim hotelima uz naknadu koja neće još više pogoršati njihovu financijsku situaciju, prenosi Romea.cz.

"Očito je da je postojeća situacija rezultat dugotrajnog i sustavnog neuspjeha u rješavanju problema koji su prije svega odgovornost grada Ostrave i općinskih odbora", stoji u priopćenju Šimůnkove.

Sa sličnim problemom prošlog su tjedna suočene i romske obitelju u gradu Prednadrazi kojima je također zbog trošnosti naloženo napuštanje domova. Međutim, odbili su preseliti se u hostele. Vlasti tvrde da su tamošnje zgrade u katastrofalnom stanju, bez vodovoda, grijanja i kanalizacije.

Ključne riječi

Komentara 13

MA
martinis
17:58 07.08.2012.

Činjenica je da je prema Romima policija često blaža ili ih se pak boji, a oni to iskorištavaju za svoje nelegalne radnje i teroriziranje okoline te odbijaju se integrirati u društvo u kojem žive (čast iznimkama). Sjetite se samo parada i krvnih osveta kakvih svako malo prirede u Karlovcu, i još im policija ne smije ni prići jer se odmah pozivaju na neka manjinska prava, žale se da ih se maltretira, a zapravo oni teroriziraju sve oko sebe, a ne smiješ im ništa jer ih se odmah skupi hrpa i izbodu te u prvoj uličici !! Kažem, čast iznimkama kojih svakako ima, ali su u debeloj manjini u odnosu na ostale Rome !!

IS
istima
20:06 07.08.2012.

Ma korisni su ti Romi....... Hrvatska država pomoću njih provodi državni terorizam nad svojim građanima u prostorima koje treba isprazniti iz kojekakvih privatnih interesa.....

BE
belimo
17:22 07.08.2012.

Nisam baš neki zadrti nacionalista ali mislim da bi trebalo po onoj staroj; milicijo(policijo)-postupi po naređenju! Pa zar su u svakoj državi Romi po pravima i nepoštovanju zakona iznad domicilnog stanovništva? Dokle?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije