Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UBLAŽAVANJE MJERA

Češka ubrzala ublažavanje mjera, ukidaju se ograničenja kretanja i putovanja u inozemstvo

Prag
Foto: Atlas
1/3
24.04.2020.
u 12:37

Češka ranije ukida restrikcije jer je epidemija koronavirusa pod kontrolom, a broj zaraženih u padu

Češka, koja je na početku epidemije novog koronavirusa uvela neke od najstrožih mjera u Europi, od danas ukida zabranu kretanja na javnim mjestima i putovanja u inozemstvo, nakon što epidemija koronavirusa u toj zemlji pokazuje znakove usporavanja. Dopušta se okupljanje do najviše deset osoba, umjesto dosadašnje dvije, a od ponedjeljka se otvaraju i sveučilišta.

Već u ponedjeljak otvaraju se knjižnice i zoološki vrtovi, kafići i restorani otvaraju se 11. svibnja, ali će goste moći primati samo na vanjskim terasama, a od 25. svibnja i u zatvorenim prostorima. Otvaranje trgovačkih centara i frizerskih salona predviđeno je za 11. svibnja, a hotela, kazališta i većine drugih usluga 25. svibnja.

Ograničenja kretanja trebala su ostati na snazi do 8. lipnja, no do promjene dolazi nakon što je sud u Pragu neke mjere za ograničavanje širenja novog koronavirusa proglasio nezakonitima.

Riječ je o mjerama ograničenja kretanja i zatvaranja trgovina. Sud je odluku donio iz formalnih razloga, jer je restriktivne mjere morala donijeti Vlada, a ne Ministarstvo zdravstva. Vlada je dobila rok do ponedjeljka da mjere donese na zakonit način, nakon čega će one stupiti na snagu.

"Poštovat ćemo ovu odluku suda", najavio je ministar zdravstva Adam Vojtech iz populističke stranke ANO češkog šefa vlade i multimilijardera Andreja Babiša, dok je ministar trgovine Karel Havliček poručio kako zemlja sebi može dopustiti da ranije ukine ograničenja, jer ne treba izgubiti niti jedan dan kad kada je riječ o trgovini.

Iz češke vlade poručuju kako je zemlja spremna na ublažavanje mjera jer je epidemija koronavirusa pod kontrolom, a broj zaraženih je u padu. Ukida se i zabrana putovanja izvan zemlje, a po povratku u zemlju putnici će morati pokazati negativan test na koronavirus ili će morati u 14-dnevnu izolaciju. Olakšava se i odlazak na posao češkim radnicima koji rade u Njemačkoj i Austriji, koji će moći svakodnevno prelaziti granicu, a svakih 14 dana morat će pokazati negativan test na koronavirus.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije