Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protjerali 18 diplomata

Češka sumnja da je ruska obavještajna služba bila umiješana u eksplozije kod Praga

Andrej Babiš
POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
17.04.2021.
u 22:14

S nekoliko je eksplozija 16. listopada 2014. godine razneseno skladište streljiva u Vrbeticama, 330 km jugoistočno od Praga

Češka je protjerala 18 članova osoblja ruskog veleposlanstva zbog sumnji da su ruske obavještajne službe sudjelovale u eksploziji spremišta streljiva 2014. godine u Vrbeticama, izvijestili su u subotu češki premijer Andrej Babiš i ministar vanjskih poslova Jan Hamaček.

"Postoji osnovana sumnja u umiješanost časnika ruske obavještajne službe GRU, jedinica 29155, u eksploziju spremišta streljiva na području Vrbetica", rekao je Babiš na sastanku prikazanom uživo na televiziji.

S nekoliko je eksplozija 16. listopada 2014. godine razneseno skladište streljiva u Vrbeticama, 330 km jugoistočno od Praga. U tim je eksplozijama ubijeno dvoje zaposlenika privatne tvrtke koja je iznajmljivala skladište od državne vojne organizacije.

Hamaček je rekao da će "za 18 ruskih diplomata, identificiranih kao osoblje tajne službe, biti naloženo da napuste zemlju NATO-a u roku od 48 sati".

Novinska agencija Interfax izvijestila je u subotu da je Vladimir Džabarov, prvi zamjenik šefa odbora za međunarodne poslove gornjeg doma ruskog parlamenta, rekao kako su "tvrdnje Praga da su ruski obavještajci sudjelovali u eksploziji skladišta streljiva 2014. godine apsurdne".

"Ruski odgovor na protjerivanje 18 diplomata trebao bi biti proporcionalan", rekao je Džabarov, a prenijela novinska agencija Interfax.

Aludirajući na moguću rusku odmazdu, neimenovani ruski diplomatski izvor rekao je za Interfax da je Češka ovim potezom "očito odlučila zatvoriti svoje veleposlanstvo u Moskvi".

 

>> Pogledajte i ovaj video: Šuška se o rastu povijesno niskih ključnih kamata središnjih banaka. Što bi to značilo za ekonomiju?

Ključne riječi

Komentara 24

Avatar bimbopus
bimbopus
06:06 18.04.2021.

Češka sumnja , Ukraina optužuje , da vidimo tko če ovo nastaviti , ameri i CIA vode bespoštedni rat dezinformacijama koristeči male i nejake države i njihove političare , smeta im Putin , smeta im jaka Rusija , jaka Kina Rusija , jaka Kina da vidimo nastavak ove perfidne igre koja se odvija u Eu , slabeći istovremeno njeno zajedništvo i važnost u svjetskim mjerilima . Ovo su opasne stvari i lako dovedu narode opet u klaonicu rata . Za kraj mojega komentara da napišem da amerima i njihovim službama nimalo ne vjerujem jer previše su lagali ne samo svoj narod već i cijeli svijet što je dovodilo do različitih sukoba izmedju država , dovelo do umiranja , izbjeglica .

Avatar Terra
Terra
22:33 17.04.2021.

Sigurno su isto apsurdni događaji u Crnoj Gori negdje u to vrijeme, kada su isto uhapšeni GRU obavještajci zbog umiješanosti u pokušaj državnog udara u toj zemlji. Avion došao samo po njih u Beograd.

PL
@ploto@
09:01 18.04.2021.

Interesantno ! Čim su Rusi najurili američke diplomate,Česi se sjetili da bi Rusi mogli biti sumnjivi za eksploziju u skladištu oružja prije 7 godina.Vjerovatno će se još neke EU države sjetiti još nečega u tom smislu,nakon što ih kontaktira netko iz USA veleposlanstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije