Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOŠ ČEKA PRAVDU

Češka Romkinja o potresnom iskustvu: Oduvijek sam htjela curicu, a oni su me sterilizirali

ginekologija,abortus
Matija Topolovec/Pixsell
08.03.2021.
u 14:55

Europski centar za prava Roma kaže da su u Češkoj sterilizirane stotine žene bez njihovog znanja tijekom 90-ih godina, a posljednji poznati slučaj bio je 2007. godine

Elena Gorolová, češka braniteljica ljudskih prava ispričala je svoju potresnu životnu priču povodom Međunarodnog dana žena.

Kaže kako su je liječnici sterilizirali bez njezinog znanja nakon što je u 21. godini rodila svog drugog sina.

– Liječnik mi je rekao da ću morati na carski rez jer je bio ugrožen moj život i život moga djeteta. Kada sam ušla u rađaonu, sestra mi je dala papire da potpišem. Bila sam u velikoj boli, nisam bila u stanju čitati što potpisujem – ispričala je Elena Gorolová za The Guardian. Nije niti znala da je potpisala sterilizaciju.

Gorolová je inače Romkinja, a češka vlada dosad nije nadoknadila niti službeno priznala da su sterilizirali Romkinje od 70-ih do 1993.

Europski centar za prava Roma kaže da su sterilizirane stotine žene bez njihovog znanja tijekom 90-ih godina, a posljednji poznati slučaj bio je 2007. godine.

sada je u tijeku rasprava o predloženom zakonu koji bi žrtvama prisilne sterilizacije dopustio traženje naknadi štete, a prema prijedlogu, bilo bi im isplaćeno 11.900 eura.

Inače, Romi su najveća manjina u Češkoj, procjenjuje se da ih je 250 tisuća.

Gorolová je tek nakon operacije saznala da je sterilizirana i da nikada više neće moći roditi.

– Oduvijek sam htjela djevojčicu. Nisam znala što sterilizacija znači, nikad nisam čula za to. Osjećala sam se užasno i bezvrijedno. Moj suprug je bio jako ljut na liječnike, ali i na mene. Mislio je da sam ja to organizirala. Imati puno djece je jedna od najvećih vrijednosti romske kulture. Osjećala sam se posramljeno i izdano jer su liječnici uništili moj život – ispričala je Elena.

Ona je 2004. godine pronašla žene sa sličnim pričama. Okupile su se i tražile su ispriku od države kao i naknadu štete.  Gorolová je 2015. godine održala i govor u UN-u, no unatoč međunarodnim pritiscima, pravda nikad nije zadovoljena.

 

Komentara 5

Avatar majkuvam
majkuvam
15:22 08.03.2021.

Potpisala pa traži "pravdu" u eurima,normalno...

NE
Neo001
16:21 08.03.2021.

U jednoj Velkoj Britanij djeca se po sili zakona oduzimaju nakon rođenje roditeljima koji ne mogu dokazati da su spospbni svojoj djeci pružiti normalan život. Po takvim kriterijima 90 % naših roma bi ostao bez svoje djece.

PL
@ploto@
17:16 08.03.2021.

One rađaju po 10-ero djece o kojima ne vode brigu,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije