Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Češka klasificira zemlje po riziku od zaraze, ograničenja putovanja ovise o kategoriji

Velika Britanija i Švedska stavljene su u najriskantniju crvenu kategriju, što znači da će se i Česi koji se vraćaju s putovanja i građani tih zemalja morati testirati na virus
01. lipnja 2020. u 23:52 2 komentara 650 prikaza
Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), in Prague
Foto: DAVID W CERNY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Češka je u ponedjeljak, nakon što je predstavila sustav klasifikacije zemalja po riziku od koronavirusa, najavila da će dopustiti putovanja u i iz inozemstva od 15. lipnja.

otvaranje granica Tri europske zemlje dogovorile slobodna putovanja, ali uz vremensko ograničenje

Prag će staviti 19 europskih država, uglavnom središnjih, istočnih i jugoistočnih, u najmanje kategoriju najmenjeg rizika, po novom sustavu označavanja zemalja bojama, dok putovanje u i iz Velike Britanije i Švedske stavlja u najriskantniju kategoriju.

Česi su ukinuli većinu mjera protiv širenja covdia-19, dok će se restorani i hoteli u cijelosti otvoriti 25. svibnja. No turizam pati, a mjere karantene pogodile su ekonomiju, i samo su poslovni putnici iz Europske unije, ljudi u tranzitu ili studenti imali dopuštenje ulaska u zemlju.

Česi će moći putovati bez ograničenja u susjedne zemlje, Njemačku, Austriju, Poljsku i Slovačku, a na toj "zelenoj" listi su i Mađarska, Rumunjska i Bugarska. Ostale sigurne zemlje uključuju Hrvatsku, Grčku, Cipar, Švicarsku, baltičke zemlje, Finsku, Norvešku i Island.

Građani ovih zemalja moći će ući u zemlju bez pokazivanja negativnog testa na covid-19, rekao je ministar zdravlja Adam Vojtech na Twitteru. 

Coronavirus - border with the Czech Republic PAO DOGOVOR Česi i Slovaci otvaraju granicu za kratka putovanja

Vlada je smjestila Francusku, Španjolsku, Portugal, Italiju, kao i Irsku, Dansku, Nizozemsku i Belgiju na svoju narančastu listu, dopuštajući Česima da putuju u te zemlje bez ograničenja. Međutim, građani tih zemalja morat će pokazati test na covid-19.

Velika Britanija i Švedska stavljene su u najriskantniju crvenu kategriju, što znači da će se i Česi koji se vraćaju s putovanja i građani tih zemalja morati testirati na virus.

Vlada je također pristala od 8. lipnja povećati broj ljudi kojima je dopušteno prisustvovati događanjima na 500, a kasnije i na 1000.

Češka je imala manje od 100 novih slučajeva koronavirusa dnevno veći dio svibnja. Dosad je prijavljeno 9286 slučajeva zaraze koronavirusom, 6642 osobe su ozdravile. Broj smrtnih slučajeva je 321, što je mali broj u odnosu na zemlje zapadne Europe.

Ilustracije COVID-19 amabulante
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ
Jedna osoba preminula u Zadru, a jedna u Splitu. U Zagrebu 36 novooboljelih
Pratimo li ishode?
Građani žele znati koje bolnice imaju najbolje ishode liječenja
  • aabbcc:

    klasificira zemlje po riziku_ Rizik proizilazi od nacina i namjere putovanja : Putovati vlakom na utakmicu ili autom do vikendice u planini nije isto.

  • Avatar SharonPO87
    SharonPO87:

    w​​w︆︅︆︅︆︅​w︆︅︆︅︆︅​​​.​​k︆︅︆︅︆︅​​​i​​​s​​s​​​​t​​​​︆︅o︆︅︆︅​​k︆︅︆︅︆︅​​.​c​︆︅︆︅︆︅o​​m