Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Češka bi mogla biti sljedeća prepreka na putu Hrvatske u EU

Oporbeni socijaldemokrati prijete da neće ratificirati pristupni ugovor s Hrvatskom ako time ratificiraju i Klausovo izuzeće iz Lisabonskog ugovora.
28. lipnja 2011. u 21:37 91 komentara 3 prikaza
'Czech President Vaclav Klaus (R)  and his Croatian counterpart Ivo Josipovic pose on March 8, 2011 during a welcoming ceremony at Prague Castle in the Czech capital. Josipovic is on a two-day officia
Foto: 'MICHAL CIZEK'

Hrvatski put u Europsku uniju mogla bi uskoro zakomplicirati Češka. Iako ta zemlja podupire priključenje Hrvatskoj EU, štetu bismo mogli pretrpjeti zbog unutarnjih razračunavanja u Češkoj.
Prema pisanju čeških novina, premijer Petr Nečas najavio je kako će ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora i češko izuzeće iz Povelje o temeljnim pravima (koja je sastavni dio Lisabonskog ugovora) biti češkom parlamentu predloženi za glasanje kao jedan dokument.

Češki euroskeptični predsjednik Vaclav Klaus još 2009. godine iznudio je to izuzeće u strahu da će potomci sudetskih Nijemaca tražiti povrat svoje imovine. Klaus je, podsjetimo, cijelu Europu držao u šaci, prijeteći da njegova zemlja neće ratificirati Lisabonski ugovor čime bi i taj temeljni sporazum doživio sudbinu nesuđenog Europskog ustava. Izuzeće je dobio, a još se tada planiralo da će ono biti u češkom parlamentu ratificirano zajedno s hrvatskim pristupnim ugovorom.

Međutim, izuzeću se protivi češka oporbena ljevica koja ima većinu u gornjem domu parlamenta, smatrajući da će ono prouzročiti manja socijalna i radna prava čeških građana. Lubomir Zaoralek, socijaldemokratski ministar vanjskih poslova u sjeni, ustvrdio je da je Klaus još prije dvije godine progurao svoj zahtjev na neprihvatljiv način te da niti onda nije imao njihovu potporu.

Prema pisanju Prague Daily Monitora, češki opozicijski socijaldemokrati pozvali su jučer češku vladu da povuče sporno izuzeće iz Lisabonskog ugovora, otvoreno prijeteći da ga neće ratificirati te da će time ugroziti i ratifikaciju hrvatskog ugovora. Opasnost je prilično realna s obzirom da je za ratifikaciju hrvatskog ugovora potrebna dvotrećinska većina, piše taj list.

Kobe Bryant
POGINUO SLAVNI KOŠARKAŠ
Ovo je jezivo: Pogledajte što je Kobeu Bryantu predviđeno još 2012. godine
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu