Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Červar: Ja sam kumovao odluci da baš Poreč dobije dvoranu

21.11.2008.
u 12:49

U trenutku kada je Jadranka Kosor, zamjenica premijera, započinjala govor kako bi otvorila dvoranu, starija žena u publici srušila se u nesvijest pa je vozilo hitne pomoći došlo tik do dvorane. Pružili su joj pomoć i odvezli je na nosilima. J. Kosor nije prekinula govor iako su oči posjetitelja bile uprte u nesretnu ženu.


Foto: Duško Marušić

No, nesretni slučaj sa Porečankom koju je s otvaranja odvela hitna pomoć nije ostao jedini slučaj koji je zasjenio otvaranje porečke Arene. Predstavnici Rukometnog saveza - predvođeni Sandijem Šolom - ogorčeno su napustili otvaranje na kojem se očekivao, ali nije došao Zlatko Mateša. Šola, Goluža i predstavnici rukometa razočarani su što nitko nije spomenuo sportske radnike, a pozdravljalo se i zahvaljivalo - kažu - svima.
- Maknuli smo se zbog toga da onda gradonačelniku Poreča i njegovim gostima ne smetamo - rekao je razočarani i revoltirani Šola.

Gradonačelnik, Edi Štifanić, okupiran gostima nije ni primjetio da su rukometaši izostavljeni i otišli. Njemu je najvažnije bilo reći kako nigdje do Zagreba i Zadra nema takvog zdanja.

Iako porijeklom iz okolice Poreča na otvorenje nije došao ni Lino Červar, izbornik hrvatske rukometne reprezentacije.
- Nisam došao, a i drago mi je da nisam jer sam razočaran kako si pripisuju zasluge koje im ne pripadaju. Upravo sam ja kumovao odluci da baš Poreč dobije mogućnost gradnje dvorane jer su moje mišljenje čekali premijer Sanader i ministar Polančec.
Tužan sam i razočaran kada vidim kao je moj prijatelj Nino majstor samopromocije i kako javno pokazuje da je iznad i ispred svih. Podržavam dečke - Šolu i Golužu - što su pokazali revolt. Bravo - rekao je Lino Červar.

Inače, na otvorenu dvoranu sutra se ponovno postavljaju skele - kako bi se radovi nastavili.

Kosor otvorila porečku Arenu na Žatiki
- Djevojčice i dječaci, ovo je dan za pamćenje. Oči cijele Hrvatske uprte su ovog trenutka u vas - rekla je zamjenica premijera Jadranka Kosor otvarajući porečku arenu, dvoranu na Žatiku, mjesto na kojem će se za dva mjeseca susresti ponajbolja svjetska sportska imena na Svjetskome rukometnom prvenstvu.

Zamjenica premijera prerezala je vrpcu na novoj dvorani koja je izgrađena - ponosni su Porečani - u roku.
- Hvala svima koji su sudjelovali u ovom projektu jer ste njime dokazali da ste spremni dočekati svjetsku sportsku elitu. Po atmosferi koja danas zrači ovdje, vidim da ćete biti dobri domaćini i da će vaš grad biti dio promocije Hrvatske u svijetu. Proglašavam dvoranu otvorenom - rekla je Kosor. Novu je dvoranu blagoslovio porečko-pulski biskup Antun Milovan.


Foto: Duško Marušić

Ponosan na dvoranu u svom rodnom gradu bio je i istarski župan Ivan Nino Jakovčić.
- Ovo je Poreč zaslužio. Ovo je dvorana na kojoj čestitam svim Porečanima i mjesto za nove projekte, ne samo za Poreč nego i za cijelu Istru koja je vođa u regiji, a Poreč najdinamičniji grad koji prednjači. Otvorena srca zahvaljujem svima koju radili i pomogli nam - rekao je Jakovčić.

- Kada sam za sjednice Vlade ponudio model javno-javnog partnertva Vlada ga je prepoznala i livada - za koju u Zagrebu nitko i nije znao - postala je mjesto na kojem je niknulo ovo zdanje. Nije u šoldima sve, suradnja postoji i na drugi način - bio je zadovoljan župan Jakovčić hvaleći suradnju s Vladom i najavljujući nove projekte u Poreču i okolici.

Svoj trenutak slave dočekao je i domaćin, porečki gradonačelnik Edi Štifanić, koji je podsjetio na mjesece radova i gradnju koja je - kaže - izvedena uz pomoć Vlade, ali i župana.
- Bez Ninija se u ovo ne bismo upuštali. Hvala mu na potpori. Čekaju nas - baš tu na Žatiki - novi bazen i novo igralište, a ovo će postati mjesto sportskih, kulturnih i zabavnih sadržaja cijele Istre - bio je ponosan Štifanić.

Dvorana na Žatiki najveća je investicija u Istri ove godine i - s uređenjem okoliša i opremanjem - "teška" više od 115 milijuna kuna. Građevina je ukupne površine oko 14 tisuća četvornih metara, čvrste tribine imaju 1898 mjesta, 46 mjesta za VIP-posjetitelje i 46 invalidskih mjesta, teleskopske tribine imaju 432 mjesta, a montažne 1260 mjesta, što je ukupno oko 3600 mjesta. Tu je i mala dvorana od 86 četvornih metara te prostori za ugostiteljske i klupske potrebe. U dvorani su pripremljena i uređena dva velika rukometna igrališta, a ljepotica sa Žatike - ponos, ali i - po mnogima - kamen oko vrata Porečanima zbog visokih troškova - može primiti 3700 gledatelja na svim tribinama koje ima - čak trima - fiksnoj, teleskopskoj i montažnoj.

U sklopu su dvorane ambulanta, manja gimnastička dvorana, osam svlačionica, prostor za trenere i suce, restoran, novinarski centar. Dvorane je izgrađena prema projektu profesorice Sonje Jurković s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. U gužvi zbog otvaranja novinari još nisu uspjeli vidjeti fitnes-dvoranu koja je također najavljena. Porečka ljepotica građena je prema projektu Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i profesorice Sonje Jurković.

Problem koji je tek kratko zasjenio veliki dan u Poreču jest komunikacija s Hrvatskim rukometnim savezom oko potpisivanja ugovora o održavanju SP-a u Poreču. No i to će, optimisti su u Poreču, biti riješeno.
- Dolazi nam Silvijo Mijić iz HRS-a koji će nas upoznati s projektom i predočiti nam marketinške i strateške ciljeve - kaže Štifanić. Inače, Svjetsko prvenstvo počinje za koji mjesec, a prodaja ovih dana. Na utakmice naše vrste očekuje velika navala. U prodaju kreće 230 i 250 tisuća ulaznica, a najjeftinija će stajati 80 kuna, a najskuplja 700.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije