Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJEDOK NA SUĐENJU

Čermak: U Gruborima je bilo civilnih žrtava i zapaljenih kuća

Kupari
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/5
07.02.2014.
u 10:45

"Novinarima sam kazao ono što mi je Željko Sačić rekao, a to je bilo da je u akciji čišćenja terena došlo do oružanog sukoba s pripadnicima neprijateljske vojske"

Ivan Čermak, umirovljeni general, svjedočio je na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja Frani Drlji i Boži Krajini, optuženima za ratni zločin nad civilima počinjen u kolovozu 1995. nakon vojno-redarstvene akcije Oluja.

Upitan zna li nešto o događaju u Gruborima, Čermak je kazao:

Nažalost, znam.

Potom je objasnio da su ga 25. kolovoza 1995. kontaktirali pripadnici međunarodne zajednice koji su mu kazali da se u Gruborima nešto dogodilo jer se vidi dim.

On se preko svojih časnika za vezu raspitivao o čemu je riječ, a zvao je i generala Mladena Markača, koji u tom trenutku nije znao da se išta dogodilo u Gruborima. Nakon dva dana Čermak je zajedno sa Željkom Sačićem otišao u Grubore i tamo su bili pripadnici vojne i civilne policije koji su o svemu radili očevid. Kazao je da on zbog očevida u selo nije ušao, već je zajedno s novinarskim ekipama ostao na rubu sela. Kako su novinari tražili izjavu, Sačić ga je zamolio da im on da tu izjavu, a prethodno ga je izvijestio o događaju.

– Novinarima sam kazao ono što mi je Sačić rekao, a to je bilo da je u akciji čišćenja terena došlo do oružanog sukoba s pripadnicima neprijateljske vojske te da ima civilnih žrtava i zapaljenih kuća – kazao je Čermak.

U nastavku suđenja Drlje i Krajina trebali bi iznijeti obrane.

Komentara 25

AB
abendblatt
11:57 07.02.2014.

Nazalost Bilo je puno naoruzanih "civila" starije i mladje dobi koji su pripadali neprijateljskoj vosci.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
12:41 07.02.2014.

Hm, gadna stvar. Četiri godine okupacije ostavilo je gadne frustracije i sakupilo dosta mržnje. Nažalost uvijek su žrtve neki koji to možda ne zaslužuju. Tko je bio zna. Kad zafučka oko uha, ne gledaš ti baš jel onaj na drugojugoj strani star, mlad, crn, bijel, civil, vojnik.

ME
merdevina
13:21 07.02.2014.

Dok ratni zločinci šeću hrvatskom hrvatskoj se vojsci sudi i zbog kolaterarne štete!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije