Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak na Bledu

Slovenski premijer s NATO generalom razgovarao o vojnoj suradnji

Miro Cerar
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
14.05.2016.
u 16:13

Suradnja je dobra, ali su i dalje potrebni jedinstvo i zajednički napori protiv postupaka kojima se krši međunarodno pravo i ugrožava mir, objavljeno je nakon susreta u priopćenju iz Cerarova kabineta.

Slovenski premijer Miro Cerar sastao se s američkim generalom Frankom Gorencem te ocijenio da je  vojna suradnja Slovenije s SAD-om, ali i  u okviru NATO saveza dobra, potvrđeno je nakon njihova razgovora na Bledu.

Suradnja je dobra, ali su i dalje potrebni jedinstvo i zajednički napori protiv postupaka kojima se krši međunarodno pravo i ugrožava mir, objavljeno je nakon susreta u priopćenju iz Cerarova kabineta.
Gorenc je zapovjednik američkog zrakoplovstva u Europi i Africi te istodobno i zapovjednik zračnih snaga NATO saveza u Europi. Rođen je u Ljubljani prije 57 godina, a kao dijete s roditeljima je preselio u SAD, gdje je završio najviše vojne škole i ostvario zavidnu karijeru koja ga je dovela u Europu.

General Gorenc je  povodom Dana slovenske vojske dobio medalju prvog stupnja za međunarodnu suradnju slovenskog ministarstva obrane, založivši se za jačanje aktivnosti Slovenije u savezništvu, te s američkim oružanim snagama, a u razgovoru s Cerarom bilo je riječi i o izazovima s kojima se suočava slovenska vojska u integraciji u NATO strukture. Slovenija se zadnjih mjeseci susretala s kritikama zbog stalnog smanjivanja vojnih izdataka, što smanjuje njen doprinos u strukturama NATO saveza, te se obvezala da će prekinuti trend smanjivanja proračunskih izdataka za vojsku i njenu modernizaciju.

Cerar je nakon razgovora s Gorencem rekao da je zajednički cilj poboljšanje stanja slovenske vojske i odgovorno članstvo Slovenije u savezništvu. Bilo je riječi i inicijativi da se u Sloveniji postavi izložba o spašavanju američkih pilota tijekom II. svjetskog rata, iz vremena kad su, kako je naglasio Cerar, američki i britanski piloti aktivno sudjelovali sa slovenskim partizanima u borbi protiv nacizma.

Te događaje treba obilježavati jer su pokazali koliko u teškim vremenima znače hrabrost i zajednička predanost borbi protiv totalitarizma i zla, kazao je slovenski premijer Cerar.

>>Tisuće u Ljubljani protiv migranata, Cerar optužuje za ksenofobiju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije