Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Centrima 15 dana da se očituju što rade s 540 djece u domovima

Do kraja godine moglo bi se posvojiti 115 djece prione li se poslu kako treba, kazala je ministrica Milanka Opačić
01. veljače 2013. u 08:05 24 komentara 9 prikaza
milanka opačić
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Sudbina šesteročlanog tima iz Centra za socijalnu skrb Slavonski Brod nije konačna, opomena pred otkaz prva je zakonska stepenica, kazala je ministrica Milanka Opačić. Dan prije okupila je ravnatelje svih 120 podružnica i Centara socijalne skrbi, i osam su sati bistrili pravila igre kojih se odsad moraju držati. Devetero djece trenutačno je u postupku posvojenja, ali uskoro bi ih trebalo biti mnogo više.

– Do kraja godine moglo bi se posvojiti 115 djece prione li se poslu kako treba – najavila je Opačić.

U objedinjenoj analizi o djeci do sedam godina, najranjivijoj skupini u sustavu socijalne skrbi, pokazalo se da je 540 djece u domovima ili u udomiteljskim obiteljima. U mnogima od tih slučajeva ne postupa se u najboljem interesu za dijete pa su centri dobili rok od petnaest dana da se očituju zašto te što sada poduzimaju da se to ispravi. Čak 276 djece s biološkom obitelji kontaktira jednom na mjesec ili rjeđe, devetero ih se s roditeljima čuje samo telefonom. Ali svako četvrto od te djece, njih 132, uopće ne kontaktira s roditeljima.

– Za svako od tih 132 djece tražila sam od ravnatelja da se u roku od petnaest dana očituju jesu li pokrenuli postupak za oduzimanje roditeljske skrbi te ako nisu, zašto to nisu učinili – rekla je ministrica Opačić.

>>Opačić podnosi kaznene prijave protiv djelatnika centra iz Sl. Broda

Koronavirus u Irskoj
UVELI I 5. STUPANJ
Najstroži 'lockdown' u Europi: Druženja dopuštaju samo samohranim roditeljima i samcima
Jabuke
PROMO
Enna Fruit pokreće akciju „Mjesec domaće jabuke“ s ciljem poticanja prodaje domaćih sorti
  • larala:

    ministrice, klinci nisu stvar da se u roku 15 dana mogu dati na posvajanje......nebuloze pri posvajanju treba svakako ukinuti al, pritom još više paziti kome se ta jadna djecica daju u ruke......ne znam zašto al, stjecem dojam da je vaš ... prikaži još!š interes maknuti te mališane iz domova a, ne i kuda i kamo idu....

  • KG002:

    Cilj je ovog "plemenitog" upozorenja podijeliti otkaze i skinuti ljude s njihovih radnih mjesta na koje će zaposliti "podobnije". Ionako nitko ništa za tu djecu ne radi! Trunu u domovima godinama samo zato što im se roditelj pojavi jednom u ... prikaži još! 6 mjeseci oni ne mogu u postupak posvajanja! Sramota! S druge strane ljudi bez djece čekaju godinama na usvojenje, a ako se biološki roditelj sjeti posjetiti dijete, produljuje se postupak! kome je u interesu maltretirati i zavlačiti tu djecu?? A gospođa Opačić, kao i dosad neće napraviti ništa....

  • melanija:

    nije to njima u interesu. ostace socijalci bez posla.