Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
socijalna skrb

Centrima 15 dana da se očituju što rade s 540 djece u domovima

milanka opačić
Žarko Bašić/PIXSELL
01.02.2013.
u 08:05

Do kraja godine moglo bi se posvojiti 115 djece prione li se poslu kako treba, kazala je ministrica Milanka Opačić

Sudbina šesteročlanog tima iz Centra za socijalnu skrb Slavonski Brod nije konačna, opomena pred otkaz prva je zakonska stepenica, kazala je ministrica Milanka Opačić. Dan prije okupila je ravnatelje svih 120 podružnica i Centara socijalne skrbi, i osam su sati bistrili pravila igre kojih se odsad moraju držati. Devetero djece trenutačno je u postupku posvojenja, ali uskoro bi ih trebalo biti mnogo više.

– Do kraja godine moglo bi se posvojiti 115 djece prione li se poslu kako treba – najavila je Opačić.

U objedinjenoj analizi o djeci do sedam godina, najranjivijoj skupini u sustavu socijalne skrbi, pokazalo se da je 540 djece u domovima ili u udomiteljskim obiteljima. U mnogima od tih slučajeva ne postupa se u najboljem interesu za dijete pa su centri dobili rok od petnaest dana da se očituju zašto te što sada poduzimaju da se to ispravi. Čak 276 djece s biološkom obitelji kontaktira jednom na mjesec ili rjeđe, devetero ih se s roditeljima čuje samo telefonom. Ali svako četvrto od te djece, njih 132, uopće ne kontaktira s roditeljima.

– Za svako od tih 132 djece tražila sam od ravnatelja da se u roku od petnaest dana očituju jesu li pokrenuli postupak za oduzimanje roditeljske skrbi te ako nisu, zašto to nisu učinili – rekla je ministrica Opačić.

>>Opačić podnosi kaznene prijave protiv djelatnika centra iz Sl. Broda

Komentara 24

LA
larala
08:46 01.02.2013.

ministrice, klinci nisu stvar da se u roku 15 dana mogu dati na posvajanje......nebuloze pri posvajanju treba svakako ukinuti al, pritom još više paziti kome se ta jadna djecica daju u ruke......ne znam zašto al, stjecem dojam da je vašš interes maknuti te mališane iz domova a, ne i kuda i kamo idu....

KG
KG002
08:56 01.02.2013.

Cilj je ovog "plemenitog" upozorenja podijeliti otkaze i skinuti ljude s njihovih radnih mjesta na koje će zaposliti "podobnije". Ionako nitko ništa za tu djecu ne radi! Trunu u domovima godinama samo zato što im se roditelj pojavi jednom u 6 mjeseci oni ne mogu u postupak posvajanja! Sramota! S druge strane ljudi bez djece čekaju godinama na usvojenje, a ako se biološki roditelj sjeti posjetiti dijete, produljuje se postupak! kome je u interesu maltretirati i zavlačiti tu djecu?? A gospođa Opačić, kao i dosad neće napraviti ništa....

ME
melanija
08:27 01.02.2013.

nije to njima u interesu. ostace socijalci bez posla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije