Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fantomska tvrtka

Central d.o.o. ima dva člana Uprave i - ruševinu, nekada hotel

central1_PXL_kar_130115_806
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
16.01.2013.
u 09:47

Članovi uprave su Ivo Latin uime Korane i Željko Pakšec uime Grada Karlovca

Gdje je nestao čovjek, pita se u poznatoj pjesmi glazbenik Goran Bare. A karlovačku javnost zanima gdje je nestala tvrtka Central iz političkog i gospodarskog života grada.

Ovrha Žitoproizvoda

Novinari, političari i ostali građani koji godinama prate rad Grada i gradskih tvrtki misle da bi u pola noći znali nabrojati sve gradske tvrtke i ustanove. Zna se za Čistoću, Vodovod i kanalizaciju, Zelenilo, Inkasator, Toplanu u stečaju i Gradsku toplanu, Karlovački tjednik, Hrvatski radio Karlovac, Mladost i Hostel Selce. Zna se za Gradski muzej, Gradsko kazalište Zorin dom, Gradsku knjižnicu Ivan Goran Kovačić, Dječji vrtić Karlovac i Dječji vrtić Četiri rijeke. Izvješća o poslovanju tih društava i ustanova redovito su dio materijala za rad Gradskog vijeća, koje o njima razmatra. Znaju se direktori, ravnatelji, članovi nadzornih odbora, gdje su problemi, što se dobro radi i slično. Za tvrtku Central nije čuo ni Josip Benčić, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a, koji se kandidirao čak za dužnost gradonačelnika. Zna li za tu tvrtku Josip Žunić, predsjednik Kluba vijećnika vladajućeg HDZ-a, je li ikada vidio jedno izvješće o poslovanju, ne znamo, jer ga nismo uspjeli kontaktirati. Tvrtka Central je u 50 postotnom vlasništvu Grada. Ostale dionice su u vlasništvu Korane, a jedina imovina ovog poduzeća je nekadašnji hotel Central koji to odavno već nije, nego je ruina. Tvrtka je prijavljena na adresi Haulikova 7, gdje se zgrada nalazi. Društvo ima dva člana Uprave – Ivu Latina kao predstavnika Korane i Željka Pakšeca, pomoćnika pročelnice Upravnog odjela za opće i imovinsko-pravne poslove Grada Marije Jelkovac. Tvrtka je osnovana odlukom Gradskog vijeća iz 1999. godine, prihvaćanjem društvenog ugovora o osnivanju. Time se gradonačelnika Branka Vukelića ovlastilo da potpiše taj društveni ugovor. Od tada o tvrtki nismo čuli baš ništa, dok Žitoproizvod nije odlučio naplatiti oko dva milijuna kuna vrijedna potraživanja prema tvrtkama Bond i Bond pro ovrhom nad imovinom Korane, koja dijeli istog vlasnika s ovim tvrtkama. Sudskim putem bi Žitoproizvod mogao postati vlasnikom njezina udjela u Centralu.

Gdje su parkirališta?

Društveni ugovor otprije gotovo 14 godina određuje da Grad i Korana ulažu u temeljni kapital tvrtke svaki po 4,627.000 kuna. Temeljni ulog Grada sastoji se od 8511 dionica tvrtke Korana nominalne vrijednosti 1,702.200 kuna, dospjelih ukupnih potraživanja Grada i njegovih tvrtki prema Korani od 737.209,01 kuna, prava na korištenje vrelovodne mreže i priključka na nju, trajno pravo korištenja parkirališta sa 35 mjesta uz Ruski put, što se nikad nije izgradilo, odnosno naknada za svako nedostajuće parkirališno mjesto od 10.000 kuna. Grad je bio dužan to izgraditi najkasnije do 2004. godine. Mislilo se očigledno tada da će hotel u tom roku biti rekonstruiran. Za to je postojala i projektna dokumentacija, koju je Korana priložila u temeljni ulog, zajedno s hotelom i zemljištem na uglu Haulikove i Samostanske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije