Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'zakonski prijedlozi protivni Ustavu'

Centar za mirovne studije: Vlada gura Hrvatsku u euro-balkansku vojnu krajinu

Centar za mirovne studije
Foto: Luka Stanzl/ PIXSELL
1/2
04.03.2016.
u 12:32

- Izbjeglice nisu ratna prijetnja i Hrvatska nije u ratnom stanju, nego je zemlja koja svojim, ne samo vojnim kapacitetima, već i pristupom razvojne suradnje može i mora raditi na integraciji, humanitarnom zbrinjavanju i tranzitu izbjeglica – poručili su iz Centra.

Iz Centra za mirovne studije i Inicijative "Dobrodošli!" uputili su još jedan poziv hrvatskoj Vladi da odmah povuče iz procedure izmjene zakona o obrani i nadzoru državne granice. Prema njihovu mišljenju, ti zakonski prijedlozi nisu samo protivni Ustavu RH, već ih je Vlada nezakonito uvrstila u hitnu proceduru, očito želeći izbjeći kvalitetnu saborsku raspravu o ovim važnim izmjenama zakona pod izlikom humanitarne izbjegličke krize.

- Izmjene navedenih zakona ciljaju isključivo na militarizaciju aktualne humanitarne krize i guranje Hrvatske u svojevrsnu euro-balkansku vojnu krajinu – kaže Danela Žagar, voditeljica odnosa s javnošću Centra za mirovne studije.

Prema njezinim riječima, takav potez ne doprinosi okončanju humanitarne krize, već upravo suprotno - dodatnom rasplamsavanju sukoba i radikalizaciji. Ukoliko ne dođe do povlačenja ovih prijedloga izmjena zakona, Centar za mirovne studije zatražit će ocjenu ustavnosti navedenih zakona. Iz ove organizacije upozoravaju kako je Vlada prekršila i Zakon o pravu na pristup informacijama, koji je obvezuje da provede savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o izmjenama zakona. Očito je, kažu, da Vlada zazire od javne rasprave kako bi što lakše progurala protuustavno zakonodavstvo u hrvatski zakonodavni poredak.

- Izbjeglice nisu ratna prijetnja i Hrvatska nije u ratnom stanju, nego je zemlja koja svojim, ne samo vojnim kapacitetima, već i pristupom razvojne suradnje može i mora raditi na integraciji, humanitarnom zbrinjavanju i tranzitu izbjeglica – poručili su iz Centra.

>>Centar za mirovne studije: Zaustavite ratove, a ne ljude koji bježe od ratova!

Komentara 29

BJ
Ben Juda Talmudan
12:35 04.03.2016.

Sorosevci opet laprdaju petokolonaske gluposti

DU
Deleted user
12:35 04.03.2016.

E samo su nam ovi trebali! A prve ce te zenske biti na redu kada dodju svi ti arapi k nama....

SH
Shaman
12:35 04.03.2016.

Želimo na vlasti istinske domoljube a ne ove koji bi opet stvarali tu neki region po uzoru na nekadašnji sovjetski istočni blok!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije