Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čelni čovjek sindikata zaštitara:

'Ubijeni mladi zaštitar iza sebe je ostavio obitelj. Ovo je strašna tragedija'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Sandra Šimunović/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
03.09.2022.
u 15:38

Jačimović dodaje kako prema Zakonu o zaštiti novčarskih institucija takve institucije moraju imati sustav videonadzora.

Zaštitar poslovnice igara na sreću pretučen je jutros oko 5 sati u Zagrebu te je od preminuo od zadobivenih ozljeda. Njega su nakon verbalnog sukoba napali nepoznati počinitelji te pobjegli u nepoznatom mjestu. Za njima traga policija.

- Strašna tragedija. Možda on u tom trenutku nije ni mogao pozvati interventnu ekipu. Poručujemo svim zaštitarima koji se nađu u takvoj situaciji da dobro procijene opasnost i da uvijek zovu u svoju firmu interventnu ekipu ili policiju. Da se nikad sami ne obračunavaju, naročito ne sa više osoba i sa osobama za koje se može procijeniti da mogu biti opasne, izjavio je čelni čovjek Republičkog sindikata radnika koji pokriva i zaštitarski sektor Miomir Jačimović u HRT-ovoj emisiji Studio 4.

Jačimović dodaje kako prema Zakonu o zaštiti novčarskih institucija takve institucije moraju imati sustav videonadzora.

- Nadamo se da će to pomoći u nalaženju krivaca, navodi. Kazao je kako zaštitari ništa ne mogu sami te da se u ovom slučaju najvjerojatnije radi o ovisnicima o klađenju, što je na granici psihičkih bolesnika.

VIDEO: U Zagrebu pretukli zaštitara pa pobjegli. Preminuo je u bolnici

Osvrnuo se i na činjenicu da nemaju svi zaštitari licencu za nošenje oružja kazao je kako ne možemo znati je li tako i u ovom slučaju.

- Postoje kategorije novčarskih institucija u koje bi spadala i ova kockarnica, a koje bi mogle 'imati' vatreno oružje. Međutim, prije toga ide procedura - zahtjev prema nadležnoj policijskoj upravi. Što se tiče kategorija samih zaštitara i čuvara - čuvari su ti koji ne mogu koristiti sredstva prisile. Kategorija zaštitara i novoustanovljena kategorija zaštitara specijalista bi mogla koristiti vatreno oružje, objasnio je Jačimović.

- Zakon je loš, jer je preregulirao čitavu djelatnost, a zapravo je toliko malo ljudi zainteresirano za obavljanje ove djelatnosti, ustvrdio je čelni čovjek Republičkog sindikata radnika koji pokriva i zaštitarski sektor

Potvrdio je da je moguće da je ubijeni zaštitar radio za 4.500 kn, a iza sebe je ostavio obitelj.

- Zaštitarstvo dijeli sudbinu čitave države, ali još na 'n', zaključio je Jačimović.

Napad na službenu osobu

Hrvatski ceh zaštitara - strukovna zaštitarska komora zatražili su promptno djelovanje nadležnih državnih tijela, kako bi se pronašlo napadače, a druge odvratilo od ponavljanja takvih kaznenih djela, ističe se u priopćenju. 

Također traže izmjene Kaznenog zakona, da se zaštitarima osigura status službene osobe, da se napad na zaštitara tretira kao napad na službenu osobu.

VIDEO: Policija o ubojstvu zaštitara

Podsjećaju da zaštitari obavljaju poslove neposredne zaštite osoba i imovine, primjenjujući posebne ovlasti, a na temelju licence izdane od državnih tijela.

Svakog dana 16 000 zaštitara odgovorno i požrtvovnom 24 sata rade u smjenama po 12 sati obavljajući svoje poslove, najčešće za minimalnu plaću, izloženi su svakodnevnim stresnim situacijama u kojima moraju odmah djelovati, ističe se u priopćenju Hrvatskog ceha zaštitara - strukovne zaštitarske komore.

 

 

Komentara 18

AN
antepravda
16:01 03.09.2022.

Romi su ubili zaštitara.Dokle će Hrvatski građani trpjeti Romsko nasilje,krađe,socijalne pomoći.Sramota za državu jer se toj stoki mora jednom stati na kraj.

KA
kažemja
16:49 03.09.2022.

A što se svi čudite ? Kajtazi je jedan od koalicijskih partnera HDZ i kao takvi Romi su zaštićena vrsta.Da nema Roma i Srba Plenki ne bi imao većinu u Saboru.

DI
dino85
16:10 03.09.2022.

A tako, opet kumovi rade nevolje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije