Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
burno u saboru

Čekali su da Sanader iziđe iz sabornice pa mu dali riječ

sabor, sanader, bajić (1)
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/8
10.11.2010.
u 11:47

HDZ-ovci su poslijepodne odustali od rasprave i onemogućili raspravu Ive Sanadera. U trenutku kada ga je predsjedavajući Ivan Jarnjak prozvao da iziđe za govornicu, Sanader nije bio u sabornici

Nezavisni zastupnik Ivo Sanader opet je u Saboru odigrao glavnu ulogu. Ovog puta iskoristio je raspravu o Izvješću rada državnih odvjetništava za 2009. No samo djelomično. Što misli o radu glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića, nije uspio reći jer je na koncu izgubio pravo za raspravu.

I to na najgluplji mogući način jer kada ga je predsjedavajući prozvao da iziđe za govornicu nije bio u sabornici.

– Sanadera nema. Gubi pravo na raspravu. Idemo dalje – poručio je Jarnjak.

Ovakav razvoj događaja iznenadio je sve jer prema situaciji od jutra Sanader se prijavio među zadnjima za raspravu pa je bilo za očekivati da neće doći na red prije 19 sati. No na kraju je ispalo da su se za raspravu prijavila svega tri esdepeovca i to među prvima, a sve ostalo bili su hadezeovci koji su izveli pravi manevar – odustali od rasprave i tako onemogućili Sanaderu isto.

No i on im je u tome pripomogao svojom ležernošću jer je očekivao da će na red doći u kasnim poslijepodnevnim satima. Očito mu je bilo predugo cijeli dan prosjediti na “radnom mjestu”.

Sanader nijekao da mu je Barišić davao novac
Sve do 11.30 sati nije se niti znalo hoće li Sanader uopće doći ili ne, a potom je nonšalantno otišao u saborski kafić, naručio piće na šanku te se pridružio za stolom bivšim kolegama Niki Rebiću (koji je platio račun), Vedranu Rožiću i Živku Nenadiću koji se kasnije pred novinarima pravdao kako se Sanaderu samo javio i u društvu ostao svega nekoliko minuta.

Samo dva stola dalje svoju je jutarnju kavu pio i glavni državni odvjetnik u društvu hadezeovaca Suzane Bilić Vardić, Nedjeljka Strikića i Ivana Bogovića. No, unatoč blizini, dva školska prijatelja – Sanader i Bajić, nisu se ni pogledali, a kamoli se rukovali. To su učinili tek u sabornici kada je Sanader prišao Bajiću i pružio mu ruku. Još dok je sjedio u kafiću s društvom, Sanadera su okružili fotoreporteri i novinari, no zamolio je da ga se pusti na miru dok popije kavu te obećao da će izjavu dati prije nego ode na raspravu. I dao ju je.

- Neka o tome svoje kažu institucije koje se bave tim poslom - odgovorio je na pitanje kakva su njegova saznanja o postojanju crnog fonda u HDZ-u. Nijekao je i da mu je Mladen Barišić davao novac kao i da je to činio netko drugi.

Na pitanje je li HDZ financiran tako da su torbe s novcem donošene u stranačku središnjicu dok je bio predsjednik Vlade i stranke, Sanader je uzvratio kako o tome ne zna ništa. A na pitanje ima li spoznaju o tome da se protiv njega vode tri kaznena postupka, kako se moglo čitati u medijima, Sanader je oštro odgovorio da kao i svi drugi ima spoznaje iz medija.

– To nije istina jer u nas vjerojatno postoje, i to je ono što se vidi iz naših medija, odnosno iz nekih medija, dva državna odvjetništva, službeno tijelo koje je neovisno po Ustavu i drugo koje se stvara paralelno i koje radi pritisak na to službeno tijelo. O tome ću danas nešto govoriti u raspravi ako dođem na red - poručio je Sanader, prijavio se za raspravu i ušao u sabornicu.

Izjavu je ovoga puta dao pred vratima sabornice, a ne u nekoj od dvorana u Saboru. Možda je i znao da su zaključane po naređenju tajnika Sabora Josipa Sesara. Reakcija je to najvjerojatnije na konferenciju za tisak koju je Sanader održao prošli petak i koja se nije svidjela HDZ-ovcima pa su, kako neslužbeno doznajemo, zatražili da se provede istraga o tome tko je Sanaderu dozvolio da u dvorani Ivana Kukuljevića drži konferenciju.

- Ne znam da li se zaključavaju. Hoda se, ne možete držati sve otvoreno - objašnjavao je predsjednik Sabora Luka Bebić zašto je dobro da se dvorane drže pod ključem, a na pitanje je li pokrenuta istraga oko zbog Sanaderove konferencije rekao je kako o tome ne zna ništa. Očekivano, nesvakidašnja atmosfera koja je obilježila jutro u Saboru nastavila se i poslijepodne u dvorani.

Državni odvjetnik nije sportaš pa da ga slavimo na temelju zadnjih rezultata, a ovo izvješće nije burzovno izvješće. Treba gledati rad u cjelini, a ne samo trenutačno stanje dionica – objašnjavao je šef SDP-a Zoran Milanović razloge zbog kojih samo njegova stranka uz HDSSB-e nije podržala Bajićevo izvješće.

Da se ranije i odlučnije postupalo, Hrvatska ne bi bila talac obračuna unutar jedne stranke, ne bi bila osramoćena i već bi bila članica Europske unije – nastavio je Milanović te pozvao Bajića da provodi zakone i da bude pravednik, a, ako ga netko u tome pokuša spriječiti, da ga kazneno goni ili da “kukurikne” i kaže javnosti tko mu brani raditi posao.

Milanović: Bajić nije ispunio očekivanja
– Baš to Bajić nije bio spreman raditi u svom mandatu, a to smo od njega očekivali i zato nije ispunio očekivanja – poručio je Milanović.

Klub HDZ-a s druge strane smatra kako je Bajić posao radio i više nego dobro, a nepodržavanje izvješća Vladimir Šeks nazvao je politikantskim i malicioznim spletkama kojima se želi smijeniti Bajića.

Komentara 250

CB
cba
15:56 10.11.2010.

Cirkus...

SP
splitskaljeta
20:29 10.11.2010.

Smiješne figure u politici.

99
999jakob
14:43 10.11.2010.

gdje je 6,000.000 eura komunistickog mita-kod koga bre, da nije kod vozda heheheheehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije