Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posrnule tvrtke

Čekaju učinke natječaja za privatizaciju Imote, Adriachema...

'05.03.2010., Kastela, Hrvatska - Zeljezara u Kastel Sucurcu, radnici i dalje strajkaju, vec sedmi dan gladuju, danas je nekima ponovno pozlilo. Pozlilo je Dragi Prunglu koji strajka vec 7 dana. Photo
Foto: 'Ivana Ivanovic/PIXSELL'
1/3
22.04.2010.
u 07:00

Sindikalci vjeruju da će se spasiti i Željezara, koja ne radi lani od veljače, dok je sudbina Jadranske pivovare, u kojoj je ostalo 65 ljudi, još neizvjesna.

I drugi ministarski pohod u Split te razgovor s predstavnicima posrnulih dalmatinskih tvrtki donio je optimizam sindikalnim čelnicima, koji očekuju žurnu realizaciju dogovorenih zaključaka i obveza.

Planovi za model C
Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a, naglašava kako očekuju konkretne učinke raspisanih natječaja za privatizaciju triju poduzeća, Adriachema, Trimota i Imote. U međuvremenu, uprave tih tvrtki moraju izraditi suvisle planove poslovanja jer ako ne uspije privatizacija, održivi plan poslovanja bit će preduvjet da im se pomogne izaći iz dugogodišnjih teškoća u skladu s modelom C, koji je neki dan donijela Vlada.

Ako uprave to ne budu u stanju, HUS će zamoliti stručne službe Splitsko-dalmatinske županije i Županijske gospodarske komore da im pomognu.

Izravni potezi za MILS
Svjetlo na kraju tunela ugledali su i radnici Željezare, koja ne radi od veljače 2009. Sindikalni povjerenik Tonči Mužić, potvrđujući da čelična žica stiže i prerađuje se u pogonu Hladna prerada čelika, vjeruje da će se Željezara spasiti. Sve nade zaposlenici ulažu u pokušaj Ministarstva gospodarstva da dogovori s poljskim Zlomrexom izravno preuzimanje novog partnera kako se ne bi gubilo dragocjeno vrijeme.

Što se tiče teškoća MILS-a, lokalna zajednica nije baš bila na visini zadatka. Od Ministarstva poljoprivrede očekuju se izravni potezi, a i Županija, koja ima velika potraživanja u MILS-u, mora se uključiti u razgovore o preuzimanju firme.

Još je neizvjesno što će biti s Jadranskom pivovarom. Ako je nitko ne kupi ili ne uzme u najam, prema riječima predsjednika HUS-a, HFP trebao bi ući u pregovore o otkupu, što bi značilo ponovno podržavljenje tvrtke u kojoj je ostalo samo 65 radnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije