Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez struje

Čekaju ostatak plaće, a radnici kažu da ni stečaj nije loše rješenje

'06.04.2010., Cakovec - Ponavljaju se problemi u MTC-u. Place opet kasne, a iskopcan je i plin. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
06.04.2010.
u 17:00

Za razliku od MTČ-a, u susjednoj sestrinskoj tvrtki, MTČ Tvornici rublja, koja je mjesecima u stečaju, plaće su redovite, a podijeljene su i uskrsnice!

Radnici MTČ-a jučer ujutro u 6 sati došli su na posao, a već u 10 vratili su se kući. Zbog neplaćenih računa Elektra im je iskopčala struju, pa se nije moglo raditi.

- Situacija u MTČ-u je vrlo teška i idućih dana znat ćemo hoće li se ponovno tražiti da se uvede stečaj ili će uprava naći rješenje i poplaćati račune. U dva mjeseca na početku godine bila je katastrofalna situacija jer nije bilo posla, a sad kad se nešto pokrenulo, ostali smo, prošle srijede, bez struje - kaže Stanko Posavec, sindikalni povjerenik u toj tekstilnoj tvrtki.

Radnici su ove godine dobili samo 1200 kuna predujma za plaću za siječanj! Nadaju se da će ovih dana stići i ostatak plaće za prvi mjesec.

- Muku mučimo i blizu smo stečaja. Radnici su očajni i na rubu - žali se Posavec.

Radnici MTČ-a lani su već pokrenuli stečaj, no odustali su u zadnji čas nadajući se boljim danima.

Za razliku od MTČ-a, u susjednoj sestrinskoj tvrtki MTČ Tvornici rublja, koja je već mjesecima u stečaju, plaće su redovite i ne kasne! Radi se punim kapacitetom i državi se podmiruju porezi i doprinosi.

Radnici su dobili i po 500 kuna uskrsnice, što je više nego u većini tvrtki koje normalno posluju. No, probleme im, kaže stečajni upravitelj Zlatko Kosec, stvara - MTČ. Zbog isključenja s električne mreže u MTČ-u, i kompresori u Tvornici rublja ostali su bez napajanja te crpke za vodu.

- Oni imaju sedam milijuna kuna duga, pet za plin i dva za struju. Evo, sad su ostali bez struje, a zbog toga trpimo i mi jer su tvrtke povezane infrastrukturom. To je neizdrživa situacija, koju treba riješiti, bilo podjelom imovine, bilo spajanjem, bilo na neki drugi način - upozorava Kosec.

Savo Šmitran, predstavnik Sindikata tekstila, kože i gume Hrvatske, kaže da je vrlo izgledno da će i MTČ d.d., u kojem radi oko 170 ljudi, završiti u stečaju. O tome će se više znati u četvrtak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije