Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čehok Obraniću

Čehok Obraniću: Iz Parkova se u vaše vrijeme prebacivao novac

gredice
MARKO JURINEC / PIXSELL
01.04.2010.
u 13:35

Bivši gradonačelnik Obranić je Ivana Čehoka optužio da je umanjio upravljačka prava grada Varaždina u komunalcu Parkovi jer je, kaže, s direktorom Ptičekom u kumskom odnosu i ortaštvu

– Grad Varaždin mogao je samostalno donositi odluke u komunalcu Parkovi, a vi ste gradonačelniče 2006. godine u Skupštini Parkova odobrili da za donošenje odluke treba 60 posto glasova dioničara, a ne 50, kao dotad. Zašto ste to napravili? Niste imali ovlaštenje. Takvu odluku moglo je donijeti jedino Gradsko vijeće, koje je osnivač Parkova – optužio je gradonačelnika Ivana Čehoka bivši gradonačelnik Alfred Obranić na sjednici Gradskoga vijeća.

Budući da grad Varaždin ima 53 posto dionica Parkova, izmjenom statuta Parkova grad za odlučivanje treba potporu malih dioničara.

– Nitko od malih dioničara nema više od dva posto osim direktora Miljenka Ptičeka, koji službeno ima 13 posto. Neslužbeno ima i dvostruko. Već je otkupio te dionice od radnika, ali ih ne upisuje na svoje ime. Za odluke je sada potrebna i njegova suglasnost. Ptiček i Čehok su u kumskom odnosu i poslovni ortaci – optužuje Obranić, koji je bio gradonačelnik od 1995. do 1997. godine.

- Vi ste opsjednuti Parkovima! Danas je to odlično organizirana tvrtka, za razliku od vašeg vremena. Tada su se prebacivala novčana sredstva, i to ću dokazati, ako treba. Imovina Parkova sad je puno vrednija. Danas se upisuju zemljišta koja ste vi trebali devedesetih, kad ste Parkovima pokušavali umanjiti vrijednost - odvratio mu je gradonačelnik Čehok, iznerviran pitanjima o Parkovima, koja mu se postavljaju gotovo na svakoj sjednici Vijeća. Obranić pak kaže da se devedesetih godina nisu upisivala nikakva zemljišta ni činile makinacije s njim.

Razljutilo ga je i Obranićevo pitanje o primanjima predsjednika uprava varaždinskih komunalaca.

– Mi nismo Bandić! Ja nisam kauboj! Ja i moji zamjenici nećemo upravljati trgovačkim društvima. Politikanski, kao papagaji, ponavljate ta pitanja. Nije posao gradonačelnika određivati im naknade, to je protuzakonito. Tako se radi u nekim područnim jedinicama, gdje se hitro raspusti upravno vijeće ako ne provede nalog župana. Mi moramo kontrolirati da su na usluzi građanima, isplaćuju plaće, primaju dobit... – kaže Čehok.

Obranić mu je odvratio da je primio odgovore o plaćama nekih predsjednika uprava. To je, kaže, protiv statuta tih tvrtki jer su plaće tajna.

– Zanimala su me primanja! Riječ je o dijelu dobiti trgovačkog društva koji dobivaju, tj. nagradi za poslovanje. Te cifre idu u sferu fantastike. A gradonačelnik određuje tko će biti u nadzornim odborima i preko njih diktira primanja predsjednika uprava – kaže Obranić.

Ključne riječi

Komentara 2

KR
krka
08:45 02.04.2010.

Bahatost, arogancija, kumske i prijateljske veze, ples po rubu zakona... sve će to čupka doći funkcije, možda i nečega drugoga, kad-tad.Čupavi je zagrebal očito preduboka, što mu je i omogučio sam sustav.Tast je bio godinama predsjednik suda u Vžd., žena tužitelj, kum Ptiček direktor Parkova, kum Jakopec, glavni gradski geodeta, prijatelj Patafta od aerodroma pak nadalje, gdje se god miriše lova....premalo prostora za nabrajanje.Tim rabotama se kad-tad bude moralo i to vrlo ozbiljno pozabaviti tužilaštvo i policija.Lik je u aroganciji i bahatosti nadmašio i Banditića, samo je \'\'sreća\'\' da lik ne raspolaže sa toliko love kao narečeni.Plete igru po gradu i sa privatnim kapitalom kontrolirajući sve i svakoga. Godinama daje novac građana klubu Varteka čiji igrači kupe mjesečno tisuće € novčanice koje u gradsku blagajnu daje gradska sirotinja od plaće 2-3 tisuće kuna za koje plače lik prodaje maglu da budemo sretni kaj i to dobivamo. Nemre se on sliniti i svojatati da to kaj se gradi po Varaždinu je njegova zasluga! Dragi moji sve su to građani Varaždina ili platili ili će plačati kredite sa debelim kamatama za egzibicije čupavoga Čehoka. Vjerojatno nikada, baš nikada građani neće znati pravu istinu o zamjenama gradskog zemljišta sa privatnicima i razno raznim partnerstvima gradske uprave i lokalnih grbežljivih kapitalističkih likova-tajkuna.Građani slijepo \'\'puše\'\' već godinama demagogiju o sposobnosti i poštenju istoga i opet i opet mu daju glasove na izborima.Možda je to i posljedice apatije prema pokvarenosti političara, ali i ovoga pokvarenjaka za opće dobro treba maknuti što dalje od grada i novca građana kojim mrcina raspolaže. Sretan Uskrs svim ljudima dobre volje, Varaždincima više sreće sa budućim, novim gradonačelnikom.

FR
franc
17:26 02.04.2010.

U vrijeme kada radnici Varteksa i drugih varaždinskih firmi primaju između 2000 i 3000 kuna Miljenko Ptiček, kao direktor komunalnog gradskog poduzeća Parkovi prema podacima iz varaždinskog tjednika Regional, ima trenutno mjesečnu neto plaću u iznosu od 19.120 kuna!!! Nee dobiva samo plaću kao direktor Parkova nego i direktorsku plaću gradske firme Aquacity na koju ga je imenovao - pogađate - njegov kum gradonačelnik Čehok! Pored toga kao najveći dioničar Parkova nakon godišnjeg obračuna prihoda dobio je nekoliko stotina tisuća kuna na ime svojih dionica!!! A gradonačelnik Čehok sa svojim poltronima na svakom koraku pomaže firmi Parkovi novcem iz proračuna. Prošle godine u doba krize za viseće cvjetne košarice Parkovima je dao više od 600.000 kuna - manje nego za gladne u varaždinskom Caritasu. I još ima obraza pričati o \"lanjskom snijegu\", onome što je bilo prije petnaest godina (ni tada nije bilo baš dobro ali bez toliko lopovluka). Moji pajdaši - koji su me o tome iz Varaždina obavijestili - jedva čekaju da USKOK počne istraživati kumske poslove gradonačelnika Čehoka i njegovih pajdaša. U varaždinskom reštu ima mjesta za sve te lopove!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije