Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tradicija

Čehale perje za jastuk prve djevojke koja bi se trebala udati!

Peroceha
Silva Videk
30.01.2012.
u 16:05

Bilo je dosta kandidatkinja, jer samo u veziljama ima 20-ak žena od 30 do 75 godina

Perje domaćih gusaka i purica koje su očehale članice vezilja Ženske udruge Našenina iz Bedekovčine, završilo je u jastuku koji će biti poklonjen prvoj djevojci ili udovici koja se bude udavala.

Čehanje po starinski

Kandidatkinja ima dosta, jer je samo u veziljama više od 20 žena starih između 30 i 75 godina. Možda baš i zbog toga, čehanju su se u prostorima vinarske udruge Bilikuma pridružile i brojne Bedekovčanke kao i članice udruge Oroslavski vez i Lijepa naša iz Dubrave Zabočke. Čehalo se po starinski, iz sita, uz pjevanje starinskih pjesama, a kako bi sve bilo baš kao nekada, samo za ovu prigodu, one koje ih imaju, odjenule su i narodne nošnje. Bilo je tu i domaćih kobasica, kuhanog vina i starinskih kolača poput kramp-pogačica, gibanice, zelnice ili kukuruzne zlijevke. Uz to, bili su tu i pjevači iz zbora Magdalenić te sastav Drugi put, a uvijek spremne za šalu tu su bile i glumice udruge Barbara. U domu Barice Kramer perje se čehalo sve do osamdesetih godina. 

– Za sve ženske u obitelji obvezno se načehalo za šest jastuka, tuhicu i blazinu, a i svaki muškarac dobio je dva jastuka, rekla nam je Barica. Dok je bila dijete, perje je čehala i voditeljica vezilja Zdenka Petrinjak jer joj je baka morala pripremiti miraz za sve Zdenkine tete.

 Iznenađenje i za vrtić

 – Tradiciju njegujemo od 2006. godine, a ponosne smo što smo se nedavno, na obilježavanju pete godišnjice našeg uspješnog rada, mogle pohvaliti i činjenicom kako su naši radovi završili diljem Europe – u Poljskoj, Portugalu, Slovačkoj te u mnogim drugim zemljama, pa čak i u dalekom Japanu. Naši radovi su među ostalim i u župnoj crkvi, a trenutno pripremamo i iznenađenje za novoizgrađeni dječji vrtić, rekla nam je na kraju voditeljica Zdenka Petrinjak.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije