Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijesno dno

CDU/CSU Angele Merkel prvi put pao ispod 30 posto

Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
13.10.2016.
u 07:00

Još su lani neki istaknutiji članovi demokršćana govorili da je 30 posto crvena crta i da bi pad ispod toga bio poziv za raspravu o Merkel

Izbori održani u nekoliko saveznih njemačkih pokrajina, uključujući i glavni grad Berlin, potvrdili su ono o čemu su poznavatelji političkih prilika u Njemačkoj već dulje vrijeme govorili – vladajući demokršćanski CDU/CSU kancelarke Angele Merkel u najvećoj je krizi dosad, a popularnost mu je prvi put u povijesti pala ispod 30 posto. Pokazuju to ankete provedene proteklog tjedna na području cijele Njemačke, a vrlo je vjerojatno da će se trend pada popularnosti i nastaviti.

Analitičari ističu da je ovakvom razvoju događaja najviše pridonijela politika otvorenih vrata prema migrantima s Bliskog istoka i iz Afrike koje se Merkel do posljednjeg trenutka tvrdoglavo držala i koja bi je u konačnici mogla stajati pozicije. Iako je nakon loših rezultata na lokalnim izborima promijenila ploču i priznala da je pogriješila u politici prema migrantima, kojih je prema podacima policije ove godine u Njemačku ušlo 213 tisuća, odnosno trećina u odnosu na isto vrijeme lani, Nijemci joj izgleda više ne vjeruju i okreću se drugim političkim opcijama. Prije svega desnoj Alternativi za Njemačku (AfD), koja se na nacionalnoj razini stabilizirala na 15 posto podrške, te liberalima FDP-a, koji nakon AfD-a privlači najveći broj bivših pristalica CDU-a.

Ono što posebno zabrinjava Angelu Merkel i čelništvo njezine stranke jest činjenica da je podrška njihovoj političkoj opciji u samo 14 mjeseci pala više od 13,5 posto. Još su prošle godine neki istaknutiji članovi demokršćana govorili da je 30 posto crvena crta i da bi pad CDU-a ispod te granice bio poziv na uzbunu i hitnu raspravu o povjerenju kancelarki i predsjednici stranke Angeli Merkel kao i strategiji za iduće nacionalne izbore koji su predviđeni za rujan 2017. godine.      

>> Merkel u Africi milijardama eura zaustavlja seobu naroda

>> Tko je Angela Merkel?

Komentara 5

Avatar abakus
abakus
08:57 13.10.2016.

Samo vi i dalje primajte te "izbjeglice", političari, a bez da ste prethodno pitali narod što o tome misli. Svi ćete letjeti sa svojih pozicija, koliko god vas ima. Ono što me jedino u ovoj priči muči je to što novinari i mediji koji su najviše krivi za sve ovo neće snositi nikakvu odgovornost za štetu koju su nam svima nanijeli svojim plačljivim tekstovima od prošle godine i proglašavanjem fašistom i ksenofobom svakoga tko se usudio reći da su famozne izbjeglice najobičniji ekonomski ilegalni migranti, pomiješani s teroristima i izvor čitavog niza ozbiljnih problema u budućnosti za Europu - što se i pokazalo na kraju kao takvo. Gdje je vaša odgovornost, Večernji?!

Avatar nekakav
nekakav
07:43 13.10.2016.

merkelica je povijest, i sa njom se više ne bi smjelo ni družiti, pa čak ni slikati. nema potrebe, samo će se novog šefa njemačke razljutiti. merkelica je svoju američku misiju odradila, i sad može, kao i većina eu političara,a, nakon završetka političkog djelovanja, zasjesti u neko potpredsjedničko mjesto američke korporacije, banke. ili otvoriti firmu, pa 'ulagati' na kosovu ili nekoj drugoj zemlji, naplatiti sve što su kao političari uspjeli uglaviti. amerikanci vršljaju po kosovu, i zna se zašto su se borili protiv srba. maske su odavno pale, tako i merkelici. samo što za nju u europi nema mjesta.

Avatar abcd
abcd
10:01 13.10.2016.

Ide baba u zatvor skupa sa onom zido-ISIL-ovkom Clintonicom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije